Novosti

Svjetski je dan primalja!

U Hrvatskoj danas djeluje više od 2000 primalja a jedan od glavnih ciljeva njihovih udruga jest povećati obrazovne kapacitete za visoko školovanje primalja te istaknuti važnost dobro educirane i vješte primalje u unapređenju zdravlja majki i novorođenčadi prilikom poroda.

Ovogodišnji Svjetski dan primalja obilježava se u zagrebačkom parku Bundek gdje će se članovi Hrvatske komore primalja i Hrvatske udruge primalja od 11 do 13 sati družiti s građanima i odgovarati na pitanja vezana uz trudnoću, porod, dojenje i primaljstvo.

kSvoj dan obilježit će prigodno i primalje na svojim radnim mjestima ali i izvan njega, noseći bedževe s natpisom “Ja sam primalja“.

Rad primaljskih udruga usmjeren je, osim na obrazovanje i prikupljanje sredstava za izdavanje prve primaljske knjige za trudnice sa svim potrebnim informacijama o trudnoći, porodu i babinju.

Očekuje se i skoro donošenje obrazovnog programa koji će premostiti jaz između visoko obrazovane primalje iz EU i Hrvatske, iako u Zagrebu već djeluje jedna takva visokoškolska ustanova.

Da je primaljstvo jedna od ključnih poluga u promicanju podizanja kvalitete uvjeta u kojima novi život dolazi na svijet, podsjećaju i institucije poput Svjetske zdravstvene organizacije te Ujedinjenih naroda. Edukacija, iskustvo i stručnost primalja od neophodne je važnosti u zdravstvenom sustavu za žene i novorođenčad.

Naime, više od 350.000 žena i preko 2 milijuna novorođenčadi umire svake godine u svijetu kao rezultat komplikacija koje su se mogle spriječiti u trudnoći i porođaju.

 

Izvor: Ministarstvo zdravlja

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo