Svjetski je dan primaljstva! - Ordinacija.hr

Novosti

Svjetski je dan primaljstva!

U Hrvatskoj se prva primalja spominje u 13. stoljeću u Dubrovniku, a u Zagrebu prva poznata primalja je bila Elizabeta iz 1454. godine.

Posebna povlastica primalje je da, u izuzetno intimnom trenutku, pomaže i boravi uz ženu i novorođenče. Pritom, ove vrijedne djelatnice mobiliziraju sve svoje mogućnosti na najučinkovitiji način, te uz maksimalnu zaštitu populacije koja njihovu skrb treba i koristi.

“Želimo poboljšati primaljstvo kako bi se dostigla željena razina skrbi za sve žene. Stoga je na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi donesen Zakon o primaljstvu, 2008. godine, kojim se domaće zakonodavstvo uskladilo s pravnom stečevinom Europske unije, te je stvoren temelj za daljnje obrazovanje primalja u Republici Hrvatskoj u smislu organiziranja studija za primalje”, poručuju iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Sve to čini se kako bi primalje mogle prenijeti znanje, savjete, ljubav, poštovanje i poticaj – ukratko, sve potrebno primalji u trenutku kad je prisutna najljepšem i najmoćnijem događaju kojim je priroda obdarila čovjeka – činu poroda.

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi dr. Darko Milinović svim primaljama čestita njihov dan, te im želi da ostanu u sjećanju zadovoljnih majki kao dio njihove uspomene na porođaj.

 
Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo