Svjetski je dan svjesnosti o autizmu! - Ordinacija.hr

Novosti

Svjetski je dan svjesnosti o autizmu!

Glavna skupština UN-a odabrala je 02. travnja kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Ove se godine Dan svjesnosti o autizmu obilježava pod motom Autizam govori srcem – predugo čekamo.

kStotinjak plavih balona s natpisom Autizam 8000, pet minuta prije podneva ispunit će nebo iznad Cvjetnog trga u Zagrebu, ali i diljem Hrvatske. Baloni simboliziraju toliki broj registriranih osoba pogođenih autizmom u Hrvatskoj. Na taj način želi se naglasiti nedovoljna informiranost javnosti o ovom rastućem poremećaju. Uz sve aktivnosti koje provodi kao svoju redovnu djelatnost u odnosu na osobe s autizmom, Ministarstvo zdravlja RH sufinanciralo je projekte koje vode udruge koje se bave tematikom autizma te aktivno sudjeluje u transformaciji Centra za autizam kojoj je cilj da korisnici dobivaju usluge u svojim domovima i lokalnim zajednicama (community-based services), čime se u samoj zajednici stvaraju uvjeti za integraciju i rehabilitaciju.

Stanje u Hrvatskoj

U Republici Hrvatskoj registrirano je svega 1.096 osoba s poremećajima iz autističnog spektra od procijenjenih minimalno 8.000 osoba. Razlog tome je nedovoljno poznavanje i prepoznavanje ovih poremećaja te izostanak referentnog zdravstvenog centra. Da bi dijete s autizmom imalo bolji životni ishod izuzetno važno je: rano prepoznavanje autizma, ciljana rana intervencija te kvalitetna dijagnostika i procjena razvojnih mogućnosti djeteta. Stoga bi neophodno bilo uvesti probir (screening) i ranu intervenciju kao sistemski definirana i dostupna prava. Trenutno se rana intervencija provodi samo putem projekata udruga i to vremenski i geografski na ograničenom području.

Program obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

01. 04. 2012. od 09,00 do 21,00 sat Humanitarna akcija Vijeća roditelja CZA u Garden Moll-u, Dubrava.

02. 04. 2012. u 9,30 sati Tribina Grada Zagreba, “Autizam govori srcem – predugo čekamo“, okrugli stol pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, organizator: Ured za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Udruga za autizam – Hrvatske.

Autizam

02. 04. 2012. od 9,00 do 15,00 sati informativni štand na Trgu bana Jelačića i simbolično puštanje balona u 12,00 sati sa gradonačelnikom Grada Zagreba, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, sudjeluju: Udruga za autizam – Hrvatske, Udruga za autizam – Zagreb, Udruga “Kišni čovjek“, Centar za autizam – Zagreb i studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

04. 04. 2012. u 19,30 Muzej za umjetnost i obrt, Humanitarna akcija Lions kluba Zrinjevac: “Zagrebački umjetnički medaljoni“, kulturno umjetnički program, aukcija slike korisnice Centra i ponuda keramičkih pisanica donatorima, cilj akcije: opremanje radionice za radnu okupaciju djevojaka i mladića koji žive u životnim zajednicama u Novom Jelkovcu.

16. 04. 2012. u 9,00 sati u prostoru Ministarstva socijalne politike i mladih: “Sustav podrške drugim sustavima – mobilni stručni tim cza kao podrška u školovanju učenicima s pas“, sudjelovanje na konferenciji po pozivu, organizator: Ured UNDP-Hrvatska, Učilište za obrazovanje odraslih IDEM i Centar za autizam u Zagrebu – osnovnoškolski program.

25. 04. 2012. Nad lipom 13/1 od 13,00 do 16,30 sati: “Uključivanje djece s autizmom u redovne vrtiće“ – okrugli stol za redovne vrtiće iz Grada Zagreba i drugih županija s kojima CZA surađuje, organizator: Centar za autizam u Zagrebu – predškolski program.

Više pročitajte na www.autizam.hr

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo