Novosti

Svjetski je dan veganstva!

Svjetski dan veganstva obilježava se diljem svijeta 1. studenoga. Ovaj dan utemeljila je 1994. godine Louise Wallis, tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva, kako bi se skrenula pozornost na suosjećanje prema životinjama i promicali etički, zdravstveni i ekološki aspekti veganstva.

Prema posljednjem nezavisnom istraživanju javnog mnijenja kojeg je provela Komunikacijska skupina SPEM, u Hrvatskoj živi 3,7 posto vegetarijanaca i vegana odnosno preko 160 tisuća građana Hrvatske se hrani vegetarijanski ili veganski.

kŠto vegani jedu?

Veganska prehrana isključivo je biljnog podrijetla, no prepuna raznolikosti okusa i mirisa. Bogatija je i zdravija od standardne europske prehrane, a vegani pritom uživaju u istim jelima i okusima na koje su naviknuli, uključujući veganske varijante tradicionalnih jela poput sarmi, kobasica, lazanja, pizza, odrezaka, roštilja, gulaša, palačinki, sladoleda, kolača, torta, sireva, mlijeka… no sve od sastojaka biljnog podrijetla.

Koja je razlika između vegetarijanaca i vegana?

Vegetarijanci jednostavno ne jedu mrtve životinje ni njihove dijelove. Dakle to uključuje crveno meso, meso kokoši i ostale peradi, ribu i ostala vodene životinje (kao što su škampi i rakovi), i bilo koje nusproizvode tih industrija kao što su želatina, životinjske masti i renet (dio želuca teleta) koji služi kao sirilo u proizvodnji nekih sireva. Mnogi vegetarijanci ne jedu niti jaja.

Vegani ne jedu životinje, a također izbjegavaju jaja i mliječne proizvode (proizvode od kravljeg, kozjeg, ovčjeg mlijeka ili mlijeka bilo koje druge životinje). To uključuje mlijeko, vrhnje, jogurt, sir i sve što sadrži te proizvode ili njihove prerađevine. Također izbjegavaju med jer je životinjskog porijekla i jer tijekom njegove proizvodnje pčele iskorištavaju i često budu ubijene. Konačno, vegani, kao i neki vegetarijanci, ne nose vunu, kožu i svilu te izbjegavaju korištenje kozmetike i proizvoda za čišćenje koje sadrže životinjske sastojke. Zapravo, vegani, često zvani pravim vegetarijancima, zapravo ne jedu niti na drugi način koriste ništa što potječe od životinja, bilo onih živih ili mrtvih.

Izvori: www.prijatelji-zivotinja.hr i www.vegan.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo