Novosti

Svjetski je dan vegetarijanstva

U povodu Svjetskog dana vegetarijanstva, koji se obilježava 1. listopada, Prijatelji životinja pokreću Vege izazov i pozivaju građane da dva tjedna, do održavanja ZeGeVege festivala, 14.-15. listopada, budu vegetarijanci ili još bolje vegani.

Time dobivaju jedinstvenu priliku da isprobaju blagodati biljne prehrane za životinje, okoliš i vlastito zdravlje, tvrde Prijatelji životinja. Izjava dugogodišnjeg etičkog vegetarijanca Richarda Gerea govori upravo o tome: “Naša je dužnost, kao skrbnika ovoga planeta, da sa svim vrstama postupamo s
poštovanjem, ljubavlju i suosjećanjem. Neshvatljivo je da životinje pate zbog
ljudske okrutnosti. Molim vas da zaustavite tu ludost”.

Cilj Vege izazova je demistificirati vegetarijansku prehranu i približiti etičke, zdravstvene i ekološke vrijednosti vegetarijanskog načina života te pokazati da ukusna i zdrava hrana dolazi s namirnicama biljnog podrijetla. Svakodnevno, vlastitim odlukama, izborima i aktivnostima utječemo na svijet u kojemu živimo. Uspjeh Vege izazova bit će mjerljiv upravo po tome.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u Vege izazovu mogu se prijaviti putem prijavnice na web stranici Prijatelji životinja ili na štandovima udruge Prijatelji životinja. Za Vege izazov prva se prijavila poznata pjevačica i kantautorica Lea Dekleva.

Na prigodnim štandovima u subotu, 1. listopada 2011. u Varšavskoj ulici, kod Trga Petra Preradovića u Zagrebu, građani će moći prijaviti se za Vege izazov te prolistati i nabaviti ‘Mljac’ – novoobjavljenu vegansku kuharicu za prave gurmane, gledati projekciju novog kratkog filma ‘Meso jede ljude’, a u 12 sati moći će degustirati raznovrsna veganska jela. Na meniju će biti jela primamljivog ukusa i mirisa, od ćevapa do palačinki.

Slično događanje, s degustacijom ukusnih jela, bit će istodobno održano u Marmontovoj ulici u Splitu.

Ovogodišnji, četvrti po redu ZeGeVege festival održivog življenja održat će se 14. i 15. listopada 2011. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Festival se održava u povodu desete obljetnice udruge Prijatelji životinja, organizatora ovog jedinstvenog festivala, na kojemu će i ove godine, uz veliki broj izlagača i cjelodnevni program na pozornici, biti mnoštvo zanimljivih, edukativnih i zabavnih sadržaja – besplatnog šminkanja, promotivnih prodaja, ekoloških inovacija itd. Uz razne degustacije, prigodni restoran nudit će povoljne zdrave obroke.

Sve sudionike Vege izazova očekuju nagrade, a na web stranici Prijatelja životinja će se, tijekom trajanja Vege izazova, svakodnevno izmjenjivati ukusni vege recepti.

Više informacija o Vege izazovu te o prednostima vegetarijanstva i održivog načina življenja može se saznati na Prijatelji životinja,
Zegevege i Vegan, dok se film ‘Meso jede ljude’ može
vidjeti na www.youtube.com/afcroatia.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo