Svjetski je humanitarni dan - Ordinacija.hr

Novosti

Svjetski je humanitarni dan

U svijetlu poplava koje su zadesile našu zemlju prije tri mjeseca, svima nam mora biti jasno kako pomažući drugima mijenjamo živote! Humanost znači djelovati – pomagati drugima.

“Ako želiš vidjeti promjenu u svijetu, moraš postati ta promjena”, Mahatma Ghandi.

Svjetski humanitarni dan, koji obilježavamo upravo na današnji dan, posvećen je humanitarnim radnicima koji spašavaju žrtve ratova i prirodnih katastrofa te nas podsjećaju da se u mnogim zemljama i dalje provode humanitarne operacije kako bi se što prije osigurala neophodna pomoć ugroženima. Zajednička globalna proslava humanitarnoga rada ističe povezivanje Ujedinjenih naroda i preko 500 nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija, čiji je zajednički cilj angažiranje i poticanje javnosti da se uključi i pomogne onima kojima je pomoć neophodna. Generalna skupština UN je u prosincu 2008. godine donijela odluku o obilježavanju Svjetskoga humanitarnog dana svake godine 19. kolovoza kako bi se doprinijelo podizanju svijesti javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta i važnosti međunarodne suradnje u tom pogledu. Ovogodišnja poruka je “Svijet treba više… čovječnosti!

Ciljevi obilježavanja Svjetskog humanitarnog dana:

  • učinkovitije informiranje javnosti o humanitarnim zajednicama, što humanitarni djelatnici rade i izazovima s kojima se suočavaju;
  • nevladinim i međunarodnima tijelima i agencijama UN-a daje se prilika da pokažu svoje humanitarne aktivnosti;
  • odavanja počasti onima koji su umrli ili su ozlijeđeni tijekom svoga humanitarnog rada.

Obilježavanje Svjetskoga humanitarnog dana ujedno je i prilika da preispitamo vlastite živote i razmislimo što mi možemo učiniti kako bismo pomogli ljudima koji su izloženi različitim životnim poteškoćama i dugotrajnim sukobima.

Humanost

Humanost (čovječnost, ljudskost) pojam je koji predstavlja skup vrijednosti koje čine čovjeka onime što on jest (pozitivno i negativno). Ono se također odnosi na poštivanje vrednota kao što su sreća, dobrobit pojedinca, solidarnost, dostojanstvo, identitet, život, razvoj, sloboda. Humanost znači djelovati – pomagati drugima bez obzira na to koje su rase, nacionalnosti, spola, starosti, vjere i bez obzira na to jesu li to ljudi, životinje ili priroda koja nas okružuje. Čovječnost je temelj za postojanje ljudskih prava. Kršenje tih prava tijekom povijesti ali i danas predstavlja ponekad zločin protiv čovječnosti. Osobine humane osobe jesu osjećajnost, brižnost, odgovornost, milosrdnost, požrtvovnost, nježnost. Takva osoba stvara bolji svijet za sve koji u njemu žive. Humani čovjek je dobro-činitelj, a ta riječ mnogo bolje objašnjava značenje humanosti: činiti dobro!

Pomaganje i davanje nas uči da budemo zahvalni na onome što imamo. Na taj način više cijenimo pozitivne stvari u svom životu i ne uzimamo zdravo za gotovo ono što imamo te nam se smanjuje osjećaj nezadovoljstva zbog onog što nemamo.

Humani možemo i morali bi biti svi mi, svakoga dana. Mnogo je situacija u kojima možemo pokazati svoju humanost: u vlastitom domu, na radnom mjestu, u školi, u mjestu stanovanja, prema prijateljima ili prema sasvim nepoznatim ljudima, prema životinjama i prema prirodi koja nas okružuje. Potražite u svojoj okolini – netko sigurno treba vašu pomoć: u susjedstvu, bolnici, Domu za nezbrinutu djecu, Domu za starije i nemoćne, ispred pučke kuhinje, pored kvartovskih kontejnera…

Ne zaboravite, sve dobro što radimo, vratit će se na neki način prije ili kasnije. Trajnu sreću čini naše ponašanje i razmišljanje, svjesnost i zahvalnost. Sreća nije krajnji cilj nego proces koji pridonosi kvaliteti života.

Više o Svjetskom humanitarnom danu možete potražiti na stranicama World Humanitarian Day.

Izvor: Zavod za javno zdravstveo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo