Novosti

Svjetski je tjedan glaukoma: besplatno izmjerite očni tlak

Cilj obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma širenje je znanja i svijesti o glaukomu s naglaskom na pravovremeno otkrivanje, prevenciju razvoja te smanjenje broja slabovidnih i slijepih osoba kao posljedice glaukomske bolesti.

Glaukom je vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida u svijetu, a oko 4,5 milijuna ljudi u svijetu slijepo je zbog posljedica ove bolesti. Procjenjuje se da će do 2020. godine broj oboljelih narasti na 11,2 milijuna. Glaukom se, zbog nedostatka simptoma i sporog napredovanja, naziva i “kradljivac vida” pa 50 posto bolesnika u razvijenim zemljama ne zna da boluje od glaukoma, dok se taj broj u nerazvijenim zemljama kreće oko 90 posto. Jasno je, stoga, zašto Svjetska glaukomska organizacija i Svjetska organizacija glaukomskih bolesnika energično šire mrežu globalne svijesti o glaukomu.

Cilj obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma širenje je znanja i svijesti o glaukomu s naglaskom na pravovremeno otkrivanje, prevenciju razvoja te smanjenje broja slabovidnih i slijepih osoba kao posljedice glaukomske bolesti. Borba protiv glaukoma i sljepoće tema je mnogih programa koji promiču zdravlje i od nacionalnog je interesa zemalja diljem svijeta pa tako i u našoj zemlji.

Besplatno izmjerite očni tlak

Ove će godine Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja RH uz potporu Hrvatskog oftalmološkog društva obilježiti Svjetski tjedan glaukoma javno-zdravstvenom akcijom “Prepoznajmo glaukom” pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića. Očekuje vas besplatno mjerenje očnog tlaka 12. i 13. ožujka od 10 do 18 sati na prostorima druge etaže zagrebačkog Centra Kaptol.

Glaukom je moguće na vrijeme prepoznati, liječiti i sačuvati vid.

Kako je cilj akcije širenje svijesti i znanja o glaukomu, dođite, razgovarajte o glaukomu i saznajte više. Širite svijest i znanje o glaukomu razgovarajući, bilo kod kuće ili na poslu. Uključite se i vi i sudjelujete u akciji protiv opake bolesti koja nam može nečujno oduzeti vid!

  • Svi stariji od 40 godina jednom u dvije godine trebaju otići
    oftalmologu na pregled (mjerenje očnog tlaka i pregled vidnog živca).
  • Dijagnosticirani glaukom treba liječiti do kraja života, zato je
    važna pomna i precizna dijagnostika da bi se uvidjelo pravo stanje.

 Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo