Novosti

Tablete za astmu djeluju jednako dobro kao i inhalacijski steroidi

Britanski su znanstvenici otkrili da su oralni lijekovi jednako učinkoviti kao i inhalacijski steroidi u liječenju astme.

“Budući da su oralni lijekovi pokazali sličnu djelotvornost kao i inhalacijski steroidi, smatramo kako bi ih liječnici trebali uzeti u obzir za sve pacijente, a ne samo kao zadnju opciju”, pojašnjava dr. Stanley Musgrove, znanstvenik Sveučilišta East Anglia.

kŠto je astma?

Astma je kronična bolest koju karakteriziraju periodični napadaji ubrzanog i otežanog disanja, piskanja, kašlja i pritiska u prsima. Simptomi variraju u težini i učestalosti od osobe do osobe, a mogu se pojaviti nekoliko puta u danu ili tjednu. Kod nekih se ljudi pogoršavaju za vrijeme fizičke aktivnosti ili noću.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, od astme pati 300 milijuna ljudi. Ova bolest predstavlja najčešću kroničnu bolest među djecom.

Astma, kao zdravstveni problem, pogađa sve zemlje, bez obzira na stupanj razvoja. Više od 80 posto smrtnih slučajeva uzrokovanih astmom javlja se u zemljama s niskim i srednjim prihodima. Stručnjaci se slažu da se dijagnosticiranju astme i njenom liječenju polaže premalo pažnje. Na taj način sav teret bolesti pada na leđa pojedinaca i njihovih obitelji.

Rezultati su objavljeni u najnovijem izdanju časopisa New England Journal
of Medicine
.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo