Ne samo da tamna čokolada snižava krvni tlak i štiti nas od moždanog udara, nego su stručnjaci ustanovili kako ona također štiti od komplikacija koje se povezuju s cirozom jetre.
Ciroza je kronična bolest jetre, obilježena oštećenjima tkiva, gubitkom
funkcije jetre, nakupljanjem vode u abdomenu i krvarenjima. Stanice jetre
odumiru zbog upale i zamjenjuje ih tkivo puno ožiljaka, koje sprječava pravilan
protok krvi, te tako povisuje tlak u venama koje donose krv i nutrijente jetri,
želucu i jednjaku. Rezultat je veći rizik krvarenja jer žile mogu puknuti.
Tamna čokolada (ona s visokim udjelom kakaa) moguće štiti od puknuća
krvnih žila jer smanjuje tlak, te samim time smanjuje izglede komplikacija zbog
ciroze koje mogu dovesti do smrti.
Za potrebe ovog istraživanja, 21 bolesnik je
isprobao tekuću ili dijetu s 85-postotnim kakaom i 0,55 grama tamne
čokolade po kilogramu težine. Jedanaest je pacijenata konzumiralo bijelu
čokoladu koja nema potrebne antioksidanse.
Pola
sata nakon konzumacije obroka istraživači su izmjerili protok krvi koji upućuje
na visoki tlak unutar arterija. Rezultati su pokazali kako tamna čokolada
značajno snizuje tlak u krvnim žilama koje opskrbljuju jetru, dok ispitanici
koji su pojeli bijelu čokoladu nisu imali nikakve dobrobiti.
Tamna
čokolada mogla bi biti prirodna opcija za bolesnike s cirozom jetre koja može
spriječiti smrtonosne komplikacije ove bolesti.
K. Horvat