Novosti

Temperatura zbog globalno zatopljenja raste za 3,5 stupnja Celzija

Zbog globalnog zatopljenja i sve intenzivnijeg ispuštanja stakleničkih plinova temperatura na našemu planetu mogla bi se povećati za 3,5 Celzijeva stupnja, izjavili su stručnjaci na Konferenciji o klimatskim promjenama održanoj u Durbanu.

Na prošlogodišnjoj UN-ovoj Konferenciji o klimatskim promjenama održanoj u Cancunu zaključeno je da mora doći do smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova koji bi omogućili da se porast svjetske temperature zadrži ispod 2 Celzijeva stupnja, koliko je ona iznosila prije početke industrijske revolucije.

No vremena nema puno za ostvarenje postavljenih zadaća, s obzirom na sve veće i sve brže ispuštanje stakleničkih plinova. Tako vlade nisu u stanju zadržati porast temperature ispod dva stupnja Celzijeva.

Postizanje sveobuhvatnog klimatskog sporazuma “trenutačno je možda izvan dosega”, smatra glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, nakon što su Kina i Indija blokirale europske planove o pregovorima o novom sporazumu koji bi obvezao sve potpisnice da se pridržavaju obećanja o smanjenju zagađenja.

Europske smjernice prema novom sporazumu koji bi stupio na snagu nakon 2020. središnja je tema pregovora 194 sudionice UN-ove konferencije.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo