Novosti

Tijekom pandemije 60% Hrvata oboljelih od dijabetesa tipa 2 nije otišlo na redovni pregled!

Shutterstock

Radi se o zabrinjavajuće slabom odazivu građana oboljelih od dijabetesa tipa 2 na preglede tijekom pandemije.

Istraživanje pokazuje da čak 60% ispitanika nije otišlo na redovni pregled tijekom pandemije, a čak 73% ispitanika tijekom pandemije nije otišlo na godišnji sistematski pregled. Dijabetes tipa 2 percipira se kao (jako) opasna bolest, no manje od polovice ispitanika s dijagnozom te bolesti odlazi na pregled više puta godišnje što su poražavajući podaci obzirom na tu „modernu“ bolest koja je u značajnom porastu, a koju struka još naziva „tihim ubojicom“.

Istraživanje je provedeno kao dio javnozdravstvene kampanje pod nazivom LikeYou 2, a cilj je prevencija i kontrola dijabetesa tipa 2. Projekt je nastao u suradnji s Novo Nordisk Hrvatska i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i Hrvatske pošte. Kratko o LikeYou2 kampanji: Projekt LikeYou2 poziva sve starije članove obitelji, susjede, prijatelje ili sve one koje poznajete da obave preventivni pregled na dijabetes tipa 2 ili ako ga već imaju, da obave godišnji kontrolni pregled.

Projekt traje od 27. rujna do 19. listopada 2021., javnozdravstvena kampanja provodi se u gradu Zagrebu, a cilj je dugoročno nastaviti osvještavati građanstvo te projekt u skorijoj budućnosti realizirati na području cijele Hrvatske. Tijekom projekta, građani grada Zagreba trebaju posjetiti svog liječnika obiteljske medicine, gdje će ih dočekati letak koji će u suradnji s liječnikom vrlo jednostavno i lako ispuniti. Besplatno slanje letka i nagrada za školu: Dio letka koji su popunili liječnici obiteljske medicine, zahvaljujući Hrvatskoj pošti, osoba besplatno, bez kupovanja poštanske marke ili stajanja u redovima, šalje na poštanski pretinac: P.P. 437, 10000 Zagreb.

U LikeYou2 projektu najvažniji motivatori za odlazak na kontrolni ili preventivni pregled su učenici svih zagrebačkih osnovnih i srednjih škole, a nagradu će dobiti ona škola, čiji će učenici motivirati najviše starijih da se testiraju ili obave kontrolni pregled na dijabetes tipa 2. Škola koja osvoji 50.000 kuna, taj će iznos morati iskoristiti za kvalitetniju i zdraviju prehranu učenika ili za potcanje tjelesne aktivnosti.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo