Novosti

Tim Novo Nordisk će i ove godine sudjelovati u utrci Tour of Croatia

2016 Team Novo Nordisk Pro Cycling Team

Za odvoziti više stotina kilometara u napornoj biciklističkoj utrci potrebno je puno snage, odlučnosti i motivacije. No, ako još k tome bolujete od šećerne bolesti, ulog je znatno već

Dijabetes tipa 1. kod bebe

No da dijabetes ne mora biti prepreka ostvarivanju vrhunskih sportskih rezultata, dokaz je i Tim Novo Nordisk – globalna sportska ekipa sastavljena isključivo od biciklista, triatlonaca i trkača s dijabetesom – a koju predvodi prvi profesionalni tim biciklista dijabetičara na svijetu. Oni će i ove godine sudjelovati u utrci Tour of Croatia koja se održava od 19. do 24. travnja, i koja se upisala na listu najznačajnijih sportskih događanja u Hrvatskoj.

Philu Southerlandu, suutemeljitelju i glavnom izvršnom direktoru Tima, dijabetes tipa 1. dijagnosticiran je u trenutku kada je bio sedmomjesečna beba. Liječnici su tada njegovoj majci rekli da neće živjeti dulje od 25 godina, no on je danas jedan od najglasnijih ambasadora za promicanje borbe protiv dijabetesa.

Phil se od dvanaeste godine profesionalno bavi biciklizmom, a danas, u svojoj tridesetoj godini, smatra da nema toga što čovjek – unatoč bolesti – ne može ostvariti.

“U trenutku kada mi je dijagnosticiran dijabetes, tehnologija i lijekovi nisu bili na današnjoj razini. Danas je puno lakše kontrolirati razinu glukoze u krvi. Liječnici tada nisu smatrali da je bavljenje sportom dobra odluka za dijabetičara, dapače, to se smatralo rizičnim pothvatom. Na svu sreću, moji su roditelji vrlo rano primijetili kako mi određene vrste aktivnosti odgovaraju te da je puno lakše kontrolirati moje zdravstveno stanje ako vježbam, stoga su me “gurali” u sport. Nikada mi nisu dopuštali da svoje stanje upotrijebim kao izgovor. Zato sam siguran kako su podrška roditelja, sport, želja za pobjedom te redovita i pravilna kontrola odgovorni što danas živim svoj san”,  naglašava Phill Southerland te napominje kako je iznimno važno da svaki pojedinac s dijabetesom shvati da, uz prave informacije i konstantnu kontrolu zdravstvenog stanja, može postići mnogo toga i da je samo nebo granica.

Tim Novo Nordisk zasigurno će imati podršku među više od 400.000 oboljelih od dijabetesa u našoj zemlji, a uzmemo li u obzir činjenicu da u svijetu od dijabetesa boluje oko 415 milijuna ljudi, trud i zalaganje ovog tima svakako je hvale vrijedan potez.     

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo