Novosti

Tjedan borbe protiv tuberkuloze započeo

Tjedan borbe protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti, koji se svake godine obilježava od 14. do 21. rujna, zajednička je akcija na svim razinama organiziranosti Hrvatskog Crvenog križa.

Tijekom tog tjedna želi se ukazati na važnost sprječavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze.

U povodu Tjedna borbe protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti u lokalnim se zajednicama organiziraju edukativna predavanja, tribine ili radionice za djecu i odrasle putem mreže društava Hrvatskog Crvenog križa i u suradnji sa zdravstvenim službama. Volonteri i zaposlenici društava Hrvatskog Crvenog križa posjećuju osobe oboljele od tuberkuloze koje se nalaze na liječenju u bolnicama ili u njihovim domovima. U poštanskom prometu Republike Hrvatske u prodaji se nalazi doplatna marka Hrvatskog Crvenog križa.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake godine od tuberkuloze u cijelom svijetu oboli približno devet, a umire gotovo dva milijuna ljudi (od čega je 1,37 milijuna HIV pozitivno), a procjene ukazuju i na 500 tisuća osoba koje su otporne na liječenje multirezistentne i ekstenzivno rezistentne tuberkuloze.

Prema službenim podacima u Hrvatskoj je posljednjih desetljeća zabilježen pad broja oboljelih od tuberkuloze koji iznosi 19 na 100 tisuća stanovnika. Smanjivanjem na 10 oboljelih na sto tisuća stanovnika, tuberkuloza prestaje biti javnozdravstveni problem. Tuberkuloza je izlječiva zarazna bolest ako se na vrijeme otkrije i pravilno liječi.

Izvor: Hrvatski Crveni križ

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo