Novosti

Tjelesna aktivnost smanjuje rizik od kroničnih bolesti

Nakon tjelesne aktivnosti sigurno ćete se osjećati bolje, no postoji i niz pozitivnih dugoročnih posljedica zbog kojih ćete početi vježbati već danas.

O tjelesnoj aktivnosti trebali bi uvijek razmišljati, iako vjerujemo da vam je tijekom ovih najhladnijih i blagdanski to zadnje na pameti. O utjecaju tjelesne aktivnosti na zdravlje, odgovorili su dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Knjaz i dr. sc. Danijel Jurakić, viši asistent istog fakulteta.

Naglasili su kako najnovija istraživanja povezuju razvoj kroničnih bolesti s tjelesnom aktivnošću, pa je dokazano da u usporedbi s tjelesno neaktivnim, tjelesno aktivne imaju 20 do 30 % manji rizik od obolijevanja kardiovaskularnih bolesti. Za jednaki postotak manji je rizik od obolijevanja dijabetesa, dok je za 12 do 27 % manji rizik od obolijevanja od malignih bolesti, a čak 12% manji rizik od astme.

Tijekom tjelesne aktivnosti u mozgu se luče različiti neurotransmiteri koji poboljšavaju naše raspoloženje i utječu na ugodu, pa nije ni čudno što se tjelesno aktivni osjećaju bolje nakon vježbanja.

Kako bi vježbanje funkcioniralo, mora biti naporno– odnosno tijekom nje se moramo znojiti, zacrveniti i zapuhati, a prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za održavanje zdravlja odraslih, potrebno je 150 minuta umjerene intenzivne aktivnosti tjedno, a 75 minuta intenzivne. Primjeri takve su brzo hodanje, vožnja bicikla po ravnome, rolanje.

Svjetska zdravstvena organizacija također je savjetovala da djeca i mladi do 17 godina bi trebali izvoditi barem 60 minuta dnevno umjerene do visoko intenzivne tjelesne aktivnosti ili igre, poput lovice, graničara, školice ili nekog sporta, te izvoditi vježbe za jačanje mišićno-koštanog sustava najmanje tri puta tjedno. Djeci bi se također trebalo ograničiti sjedenje pred ekranom na dva sata dnevno. Tjelesna aktivnost će kod mladih donesti i bolje rezultate u školi, jer će se slabije umoriti i manje će im biti dosadno.

Vjerujemo da se teško motivirati na tjelesnu aktivnost, pogotovo u mjesecu ispunjenom slastica i kolača, no važno je krenuti postepeno kako bi uvidjeli sve pozitivne strane tjelesne aktivnosti. Pronađite onaj tip aktivnosti koji vam je zabavan i u kojem uživate!

Na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu istraživanja utjecaja tjelesne aktivnosti na čovjekov organizam provode se od njegovog osnutka, znači više od 50 godina. Sljedeće će godine sudjelovati i na skupu znanstvenom skupu s temom “Tjelesne aktivnosti i kardiovaskularne bolesti”. 

Pročitajte zašto je važno pustiti djecu da se trče, skaču i igraju se i naučite kako osigurati motivaciju za novogodišnje odluke!

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo