Tjelesno aktivne studentice imaju dvostruko češće seksualne odnose te češće masturbiraju - Ordinacija.hr

Novosti

Tjelesno aktivne studentice imaju dvostruko češće seksualne odnose te češće masturbiraju

Shutterstock

Mladi ljudi oba spola, koji se redovito bave nekom sportskom aktivnošću, zadovoljniji su vlastitim seksualnim životom spram nedovoljno tjelesno aktivnih kolega. Tjelesno aktivni mladići imaju kvalitetniju erektilnu funkciju dok djevojke imaju značajno kvalitetniju seksualnu funkciju te manje poteškoća sa seksualnim uzbuđenjem i lubrikacijom. Zaključci su ovo istraživanja provedenog na uzorku od 1030 studenata sa šest fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Podaci o prevalenciji seksualnih smetnji u Hrvatskoj upućuju na značajan broj žena i muškaraca suočenih sa seksualnim smetnjama, pri čemu je zabrinjavajuća pojavnost smetnji uočena i u mladih.

Otvoreno o seksualnosti mladih: važnost roditeljskoga utjecaja

Studija na nacionalnom uzorku žena u dobi od 18 do 35 godina ukazuje da, od svih seksualno (koitalno) aktivnih sudionica, njih 28% ima nedostatak seksualne želje, 24% dispareuniju, 23% nemogućnost postizanja orgazma i 18% poteškoće s genitalnom lubrikacijom. Sve navedene poteškoće negativno su povezane sa seksualnim zadovoljstvom.

Evo zašto mladi ne koriste zaštitu i što ih najviše brine kada je u pitanju seks

Istraživanje na 933 heteroseksualna i 561 neheteroseksualnom muškarcu u dobi od 18 do 50 godina upućuje da je 63% heteroseksualaca i 60% neheteroseksualaca imalo najmanje jednu seksualnu smetnju u najkraćem trajanju od 60 dana. U obje skupine, erektilna disfunkcija je najzastupljenija disfunkcija.

Studija na uzorku 2079 hrvatskih sudionika upućuje da je 10% žena izrazito nezadovoljno seksualnim životom, 16% uglavnom nezadovoljno, 24% ni zadovoljno ni nezadovoljno, 35% uglavnom zadovoljno i 14% potpuno zadovoljno. U muškaraca je udio izrazito nezadovoljnih seksualnim životom 11%, uglavnom nezadovoljnih 17%, ni zadovoljnih ni nezadovoljnih 26%, uglavnom zadovoljnih 35% i potpuno zadovoljnih seksualnim životom 10%.

Rezultati jednog od prvih istraživanja povezanosti tjelesne aktivnosti i seksualnog zdravlja u Hrvatskoj, upućuju na statistički značajno višu razinu seksualne želje u dovoljno tjelesno aktivnih spram nedovoljno tjelesno aktivnih studentica.

Mladi često imaju nezaštićene spolne odnose s novim partnerima!

Takva povezanost nije utvrđena u studenata, koji u toj dobi imaju općenito prosječno višu razinu seksualne želje no njihove vršnjakinje. Tjelesno aktivni mladići imaju kvalitetniju erektilnu funkciju, a utvrđena je i kvalitetnija erektilna funkcija u muškaraca zadovoljnih vlastitim tjelesnim izgledom.

Pozitivni učinci tjelesne aktivnosti na kvalitetu seksualnog zdravlja najčešće proizlaze iz poboljšanja endotelne funkcije i protoka dušikova oksida, povećanja vaskularizacije genitalnog krvožilja, smanjenja oksidativnog stresa, posrednih učinaka tjelesne aktivnosti u prevenciji srčanožilnih i metaboličkih bolesti koje spadaju u rizične čimbenike uzroka seksualnih smetnji (npr. dijabetes tipa 2), kao i iz pozitivnih učinaka tjelesne aktivnosti na psihosocijalne komponente koje mogu biti u pozadini određenih seksualnih smetnji (socijalizacija, anksioznost, napetost, depresija, poremećaj raspoloženja, samopouzdanje, samopoštovanje, zadovoljstvo vlastitim tjelesnim izgledom itd.).

Iako značajna, veličina povezanosti razine tjelesne aktivnosti s čimbenicima seksualnog zdravlja u studentskoj dobi nije velika, što je vjerojatno posljedica prosječno dobrog seksualnog zdravlja mladih osoba iz čega proizlazi da je jelesna aktivnost važan, ali ne i najvažniji čimbenik u postizanju i očuvanju kvalitete seksualnog zdravlja u studentskoj dobi.

Ovih 6 problema u krevetu seksualni terapeuti smatraju normalnim pojavama

Inozemna istraživanja provedena na uzorku osoba zrelije dobi od onih koje je obuhvaćao ovaj uzorak ističu tjelesnu aktivnost kao jednu od učinkovitih metoda prevencije seksualnih poteškoća te veću razinu povezanosti između navedenih faktora. Na temelju toga može se zaključiti da tjelesna aktivnost već u studentskoj dobi predstavlja važan čimbenik očuvanja kvalitete seksualnog zdravlja, a njena važnost u očuvanju seksualnog zdravlja povećava se s dobi.

Seksualni problemi – najčešća pitanja i odgovori liječnika

Iako je istraživanje provedeno na velikom broju sudionika, odabir prigodnog uzorka ne omogućuje generalizaciju. Kako god uzevši, tjelesno aktivnim osobama ove informacije mogu biti dodatan poticaj u ustrajnosti, a nedovoljno aktivnima jedan od motiva za početkom prakticiranja tjelesnog vježbanja, zbog značajne uloge kvalitetnog seksualnog zdravlja u ukupnoj kvaliteti života velikog dijela populacije.

Muški strahovi u seksu

Iz znanstvenog članka “Tjelesna aktivnost i seksualno zdravlje”/dr. sc. Luka Leško

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo