Novosti

Tjelesno kažnjavanje čini djecu agresivnijom kada odrastu

Ako svog nestašnog mališana “isprašite po turu”, to bi ga moglo učiniti agresivnijim kad odraste, tvrde istraživači.

Analiza 20 provedenih studija s preko 500 uključenih obitelji pokazala je kako tjelesno kontroliranje zločestih mališana ne vodi ničemu dobromu. Naime, što su roditelji više kažnjavali svoju djecu udaranjem po stražnjici, pljuskama ili se na njih derali, to su ta djeca bila sklonija jednakom ponašanju kasnije u životu. Jednako tako, djeca na koju su roditelji digli ruku kada su bila zločesta imala su veće izglede za poremećaje zdravlja mentalne prirode kasnije u životu, kao što je depresija.

“Gotovo bez iznimke, te su studije pokazale kako je tjelesno kažnjavanje povezano s većom mjerom agresivnosti usmjerenom protiv roditelja, braće i sestara, vršnjaka i supružnika

“Roditelji često vjeruju kako im njihovo dijete prkosi ili je namjerno zločesto, no u većini slučajeva djeca jednostavno rade ono što je normalno za njihov razvoj. Mališani često znaju reći NE svemu a postoje tehnike koje vam mogu pomoći kod takvih situacija:

  • ignorirajte ih deset sekundi kada postanu zločesti i preusmjerite njihovo ponašanje na nešto drugo
  • postavite pravila, ali i objasnite zašto ona postoje i zašto se koriste”, objasnio je Joan Durrant sa Sveučilišta Manitobe, jedan od voditelja istraživanja objavljenog u časopisu Canadian Medical Association Journal.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo