Novosti

Toplinski udar – kako si pomoći i spriječiti sunčanicu

Foto: Shutterstock

Prema prognozi DHMZ-a u sljedećim danima potreban je pojačani oprez sunčevom izlaganju u svim klimatskim regijama Republike Hrvatske jer se očekuje nastup velike i vrlo velike opasnosti od toplinskog vala.

Toplinski val može utjecati na zdravlje ljudi, izazvati sunčanicu, prestanak termoregulacije, pretjeranu vrućinu, grčeve, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti i po život opasno.

U danima vrlo velike opasnosti nastupa toplinskog vala izbjegavajte direktno izlaganje suncu između 10 i 17 sati, pijte dovoljno tekućine (vodu ili nezaslađeni čaj), pića bez alkohola, nosite laganu zaštitnu odjeću i obuću, sunčane naočale, šešir, smanjite fizički napor, držite se hlada, rashladite se boravkom u hladnijim prostorima, tuširanjem mlakom vodom.

Starije i djecu (i kućne ljubimce) ne ostavljajte bez nadzora na suncu; jedite hranu bogatu vodom (svježe voće i povrće, juhe i smoothie).

S obzirom na sustav “Praćenja utjecaja toplinskog vala na zdravlje” pratite upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda na opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na vaše zdravlje.

Upozorenja možete pratiti svakodnevno, a tu su i upute vezane uz zaštitu zdravlja od visokih temperatura i UV zračenja. Kada se govori o zaštiti zdravlja od visokih temperatura i zaštiti od UV zračenja treba napomenuti da su posebno ugrožene skupine: djeca, osobe starije dobi, kronični bolesnici i osobe koje rade na otvorenim prostorima.

Izvor: Štampar.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo