Traperice koje ubijaju! - Ordinacija.hr

Novosti

Traperice koje ubijaju!

Nakon što je 40 turskih proizvođača traperica podlijeglo ozbiljnoj bolesti pluća i umrlo, Levi`s i H&M više neće prodavati izbijeljene traperice.

U samo četiri godine, u razmaku između 2005. i 2009. godine, čak 40 turskih radnika, koji su radili u proizvodnji traperica koje se izbjeljuju tehnikom pjeskarenja, umrlo je zbog fatalnih posljedica oboljenja pluća, piše Net.hr.

Spomenutu bolest izaziva konstantna izloženost kristalnom siliciju, tvari koja se koristi u postupku izbjeljivanja trapera, pa je turska vlada zabranila takvu tehniku izbjeljivanja.

Nakon što su Levi’s i H&M odlučili da u svojim trgovinama više neće prodavati izbijeljene traperice, sada su zajedno s udrugom International Textile Garment & Leather Workers` Federation pokrenuli veliku kampanju kojoj je cilj zabraniti korištenje tog spornog postupka u tekstilnoj industriji.

Kristalni silicij je sastavni dio mnogih minerala i prirodno se nalazi u zemlji, ali kada radnici melju takve minerale, njihove čestice postanu toliko sitne da ih pluća lako apsorbiraju, a izazivaju akutnu respiratornu bolest silikozu koja dovodi do respiratorne insuficijencije.

Silikoza je ireverzibilno stanje i za nju ne postoji lijek. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, silikoza je najčešće profesionalno oboljenje pluća u svijetu, a pojavljuje se u svim zemljama, no najčešće u zemljama u razvoju zbog nedostatka zaštitnih sredstava i loše radne higijene. Od nje najčešće oboljevaju staklari, kamenoresci, zubotehničari, rudari,
radnici u kamenolomima i djelatnici na sličnim radnim mjestima koji su tjekom
godina izloženi udisanju fine prašine nastale zbog brušenja stakla, keramike,
kamena (kremena) i sličnih materijala.

Izvor: Net.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo