Novosti

Trudnički dijabetes povezan s ADHD-om mališana

Ako ste u trudnoći bolovali od gestacijskog dijabetesa, moguće je da će vaš mališan imati problema s hiperaktivnošću.

Tako tvrde istraživači Queen’s Colelagea iz New Yorka koji su pratili 212 žena i njihovu djecu staru tri i četiri godine. Ustanovili su kako su mališani majki koje su bolovale od trudničkog dijabetesa bili dvostruko skloniji razvijanju poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD).

Njihova je studija objavljena u časopisu Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

“Sam po sebi, gestacijski dijabetes ne mora nužno biti toliko opasan, no ako ne vodite računa o njemu, mogu se javiti posljedice vezane za razvoj mozga djeteta”, upozorio je Luigi Garibaldi, klinički direktor pedijatrijske endokrinologije Dječje Bolnice u Pittsburghu koji nije bio uključen u studiju. Svi stručnjaci se slažu: strože kontrolirajte svoju šećernu bolest i težinu kako biste osigurali što veće izglede za zdravlje svoje bebe.

Istraživači nisu dokazali kako gestacijski dijabetes neposredno uzrokuje ADHD nego upozoravaju majke i njihove liječnike da ova vrsta šećerne bolesti može biti skrivena zamka za zdravlje mališana nakon rođenja, pogotovo ako je riječ o djeci rođenoj u kućanstvu niže srednje klase.

Gestacijski dijabetes već u nazivu govori da je vezan za trudnoću. Vaš šećer će se normalizirati nakon porođaja. Naravno da možete dojiti. Poželjno je da povremeno kontrolirate šećer u krvi, pazite da ne dobijete prekomjernu težinu te da ste tjelesno aktivni. Rizik povišenog šećera ili kliničkog dijabetesa kod vas je moguć u sljedećim trudnoćama ili u poznijoj dobi pa to treba imati na umu”, savjetovao je Darko Vrtarić, dr. med., spec. ginekologije na našim stranicama rubrike “Halo, doktore!” u kojoj možete postavljati pitanja našim stručnjacima vezana za zdravstvene probleme.

Skraćenica ADHD dolazi od engleskog izraza
Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Riječ je o
hiperaktivnom poremećaju, tj. pomanjkanju pažnje. Povijest bolesti seže u daleku
1902. godinu kada je Sir George F. Still primijetio da su određena djeca
hiperaktivna, impulzivna i nepažljiva. Danas se smatra kako tri do pet posto
školske djece ima simptome ADHD-a. To znači da u razredu od 30 učenika jedno ili
dva djeteta ima ADHD.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo