Tvrtke prijatelji zdravlja zaposlenika za produktivnije zaposlenike - Ordinacija.hr

Novosti

Tvrtke prijatelji zdravlja zaposlenika za produktivnije zaposlenike

Pragma Komunikacije

Hrvatska softverska grupacija IN2 primjer je dobre prakse briga o zdravlju zaposlenika koja je prepoznala važnost ulaganja u zdravlje zaposlenika

U okviru projekta Živjeti zdravo sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo uspješno su implementirali komponentu Zdravlje i radno mjesto.

Cilj ove komponente stvaranje je radnog okruženja koje motivira zaposlenike na usvajanje zdravih navika, promicanje zdravlja na radnom mjestu i iskazivanje pozitivne brige o zdravlju djelatnika, potrošača i klijenata te očuvanje okoliša.

HZJZ tvrtkama s najbolje ocijenjenim radnim okruženjem dodjeljuje certifikat Tvrtka prijatelj zdravlja. Takve su tvrtke pravi primjeri da je ulaganje u zdravlje zaposlenika zapravo ulaganje u produktivnost i razvoj cijele zajednice.

Jedan od dobrih primjera dobre prakse je hrvatska softverska grupacija IN2, koja je u svom svakodnevnom radu itekako prepoznala važnost ulaganja u zdravlje zaposlenika.

Kako bi među svojim zaposlenicima promicali zdrave životne navike, u suradnji s djelatnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar organizirali su jednodnevnu javnozdravstvenu akciju.
 
U sklopu javnozdravstvene akcije, zaposlenici IN2 grupe imali su mogućnost izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi, izmjeriti tjelesnu masu uz druga antropometrijska mjerenja te dobiti primjer jelovnika pravilne prehrane uz kratko savjetovanje o pravilnoj prehrani.

Također, dobili su informacije o štetnosti pušenja i materijale koji potiču prestanak pušenja, a izmjerili su i ugljični monoksid u izdahu te su, izvodeći zadatke s naočalama koje simuliraju različite razine alkohola, informirani o šteti povezanoj s pijenjem alkohola. U kutku za mentalno zdravlje svi zainteresirani mogli su izmjeriti raspoloženje i dobiti savjet psihologa.

Projekt Živjeti zdravo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, provodi u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo koji će trajati od do 2022. godine.

Cilj projekta Živjeti zdravo je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života.

Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od tri četvrtina smrti u Hrvatskoj.

Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata među koje spadaju zdravstveno obrazovanje, zdravlje i tjelesna aktivnost, zdravlje i prehrana, zdravlje i radno mjesto te zdravlje i okoliš.

Ordinacija.hr

Foto: Pragma Komunikacije

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo