Novosti

U 2018. stiglo 4000 prijava sumnji na nuspojave lijekova, a taj broj svake godine raste

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) zaprimila je u prošloj godini više od 4000 prijava sumnji na nuspojave lijekova, od kojih se najviše odnosilo na lijekove za liječenje zloćudnih bolesti i imunomodulatore, lijekove za živčani sustav i liječenje infekcija, navodi se u izvješću za 2018.

Lani je prijavljeno i 296 sumnji na nuspojave cjepiva. U HALMED-u ističu kako su najčešće prijavljivane očekivane nuspojave, poput povišene temperature ili oteklina i crvenila na mjestu primjene cjepiva, koje su blažeg oblika i prolaze za nekoliko dana, bez potrebe za dodatnim liječenjem.

Broj prijava sumnji na nuspojave cjepiva u stalnom je porastu od 2015. godine, a najčešće ih prijavljuju pedijatri, koji su lani podnijeli 208 prijava dok su ostale sumnje prijavili pacijenti ili roditelji djece.

Najčešće nuspojave mučnina, proljev…

Kad je riječ o nuspojavama lijekova, i u 2018., kao i prije, najčešće prijavljene nuspojave bile su mučnina, proljev, pretjerana pospanost, osip, bol u abdomenu i glavobolja, koje su karakteristične za klasične sintetske lijekove. Te su nuspojave dobro uočljive, jasno vremenski povezane s primjenom lijeka te najčešće nestaju nakon prestanka uzimanja. Među najčešćim prijavljenim nuspojavama bila je pretjerana pospanost, koja se povezuje s lijekovima za živčani sustav, za što HALMED posljednjih godina zaprima veliki broj prijava. 

Među 4017 prijavljenih sumnji na nuspojave, njih 1505 ispunilo je barem jedan kriterij zbog čega se nuspojava smatra ozbiljnom, a to znači da je uzrokovala medicinski ozbiljno stanje, hospitalizaciju, ugrozila život ili pak izazvala smrt. Sumnja da je neka nuspojava izazvala smrtni ishod prijavljena je u 117 slučajeva, a najčešće se radilo o pacijentima s teškom bolesti, naročito s karcinomom, nasljednom metaboličkom bolesti ili srčanom bolesti. 

I prošle godine nastavljen je trend prijava koji se odnose na slučajeve istodobnog korištenja većeg broja lijekova, što je najčešće kod osoba u starijoj dobi, pa u HALMED-u napominju kako je kod tih osoba važno obrariti pažnju na moguće intereakcije lijekova. 

Broj prijava raste

HALMED prati nuspojave temeljem Zakona o lijekovima, koje su obavezni prijavljivati zdravstveni radnici i nositelji odobrenja za stavljanje lijeka u promet, no prima i prijave izravno od pacijenata.

Broj prijava raste iz godine u godinu, zahvaljujući većoj svijesti o važnosti prijava te boljem sustavu prijava, pa je tako u 2018. pristiglo najviše prijava u posljednjih 14 godina, dok je u odnosu na 2017. broj prijava bio veći za 6 posto.

Nuspojave je moguće prijaviti putem on-line aplikacije na internetskog stranici HALMED-a, mobilne aplikacije ii Obrasca za prijavu kojeg je moguće dostaviti HALMED-u, koji sve prijave evidentira i ocjenjuje te prosljeđuje nositeljima odobrenja za stavljanje lijeka.  Pritom ističu kako je važno prijaviti i tzv. neozbiljne nuspojave jer i one mogu negativno utjecati na svakodnevne aktivnosti pacijenata i utjecati na smanjenje kvalitete života.

Hina

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo