Novosti

U 3 klika biraj život bez nasilnika!

“U tri klika biraj život bez nasilnika” poruka je nacionalne kampanje protiv nasilja nad ženama koju će tijekom veljače provoditi nevladina organizacija Ženska soba – Centar za seksualna prava, uz potporu brojnih javnih osoba i Ministarstva socijalne politike i mladih.

Okosnica kampanje je stranica “Sigurno mjesto“, jedinstvena i prva internetska stranica ovakve vrste u Hrvatskoj, a namijenjena je prvenstveno ženama žrtvama nasilja, kao i institucijama i organizacijama civilnog društva koje rade na ovoj iznimno važnoj društvenoj problematici. Stranica će biti predstavljena 22. veljače na velikom javnom događanju u Zagrebu, a uz lansiranje stranice “Sigurno mjesto” širom Hrvatske započet će i kampanja “U tri klika biraj život bez nasilnika”.

“Osnovni ciljevi kampanje i web stranice Sigurno mjesto su olakšavanje nalaženja pomoći i podrške ženama žrtvama bilo kojeg oblika nasilja, na način da se na jednom mjestu obuhvate sve potrebne informacije za prijavu nasilja ili u donošenju odluke za izlazak iz nasilja”, pojašnjava mr. sc. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe koja zajedno sa svojim timom vodi kampanju kojoj su se pridružile i brojne javne osobe – Jelena Radan, Meritas, Sandra Bagarić, Martina Tomčić, Nina Badrić, Luka Nižetić, Ida Prester, Maja Vučić, Ivica Propadalo i Teška industrija, Davorin Bogović, Žan Jakopač, Ana i Mario Rucner, radijske voditeljice i voditelji Irina Čulinović, Siniša Švec, Milan Peh, Sonja Šarunić, Barbara Kolar, Daniel Bilić, Ana Begić, spisateljice Rujana Jeger i Mima Simić, psiholog Aleksandar Štulhofer, glumačko-redateljska ekipa koju čine Ksenija Marinković, Urša Raukar, Goran Bogdan, Vinko Brešan, Mario Kovač, Petra Dugandžić, Lada Bonacci, dizajner Ivica Skoko i mnogi drugi.

Internetska stranica će se sastojati od dva dijela. Prvi je dio namijenjen žrtvama i uključivat će mogućnost pretraživanja nadležnih institucija i organizacija za pružanje pomoći te također informacije vezane uz oblike nasilja, rasprostranjenost, posljedice, najčešća pitanja, kao i sve druge informacije koje žrtvama mogu pomoći u procesu donošenja odluke za prekidanje kruga nasilja i nalaženje odgovarajuće pomoći i podrške, a drugi je, pak, namijenjen nadležnim tijelima, institucijama, medijima i organizacijama civilnog društva.

“Nasilje nad ženama je najekstremniji primjer kršenja ženskih ljudskih prava. Javlja se u brojnim oblicima od kojih su najčešći nasilje u obitelji i seksualno nasilje. U Hrvatskoj je unatrag desetak godina ovaj problem također prepoznat kao relevantan i gorući, zahvaljujući pozitivnim promjenama koje su inicirale organizacije civilnog društva,” upozorava mr. sc. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe, ističući da usprkos pozitivnim koracima koji uključuju promjene zakonodavstva poput, primjerice, donošenje Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, razvoj i rad brojnih skloništa i savjetovališta za žrtve, kao i veću vidljivosti problema, brojne žrtve još uvijek su obvezane strahom, sramom i krivnjom na šutnju ili nemaju dovoljno informacija gdje i kako potražiti pomoć kako bi prekinule krug nasilja.

“Nadamo se da će ovakva specifična stranica, koja ujedinjuje sve ključne aktere u suzbijanju nasilja nad ženama, omogućiti efikasniji rad na ovom problemu i pokazati svim osobama koje preživljavaju nasilje da nisu same!”, zaključuje Mamula.

Inače, prema službenim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji (2003.) svake godine prijavljeno je između 11.500 i 17.500 počinitelja, a broj žrtava takvih djela kreće se između 14.500 i 22.200, od čega su žene žrtve u 64 posto do 71 posto slučajeva, ovisno o godini. Što se tiče nasilničkog ponašanja u obitelji, prema Kaznenom zakonu (Čl. 215A), službeni podaci policije pokazuju da je svake godine prijavljeno između 1400 i 2000 kaznenih djela, pri čemu je oštećeno od 1500 do 2100 osoba, od čega su žene žrtve u 75 posto do 80 posto slučajeva.

U zadnjih deset godina ubijeno je 305 žena (od 22 do 47 godišnje). Njihovi sadašnji i/ili bivši partneri/supruzi bili su ubojice u 20 do čak 65 posto slučajeva. Podaci o prijavljenom seksualnom nasilju policiji u Hrvatskoj pokazuju da je od 2000. do 2010. godine ukupno prijavljeno 6625 kaznenih djela, od 461 do 761 slučaja godišnje. Najčešće su bludne radnje (34 posto) silovanje (15 posto) i zadovoljavanje pohote pred djetetom/malodobnom osobom (14 posto). Žene su žrtve u 86 posto slučajeva, a postotci variraju od 47 posto do 99 posto ovisno o djelu (primjerice čak 95 posto za silovanje).

O Ženskoj sobi:

Ženska soba – Centar za seksualna prava je nevladina, neprofitna organizacija, osnovana sa ciljem osnaživanja žena i osvještavanja institucija i javnosti o seksualnom nasilju i seksualnim pravima, kroz edukaciju, istraživanja, lobiranje i javni rad. Ženska soba pruža direktnu i indirektnu pomoć i podršku žrtvama seksualnog nasilja.

U sklopu Ženske sobe otvoren je i Centar za žrtve seksualnog nasilja gdje osobe koje su preživjele seksualno nasilje mogu dobiti besplatno i potpuno anonimno pravno, psihološko, medicinsko savjetovanje te prema potrebi psihoterapiju.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo