Novosti

U Akromionu ugrađen prvi umjetni menisk koljenskog zgloba u Hrvatskoj

Prof. dr. sc. Miroslav Hašpl i dr. sc. Denis Tršek u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion ugradili su umjetni menisk u koljenski zglob, što je novi operacijski zahvat u Hrvatskoj.

Menisci u koljenu su klinasti “polumjeseci” elastične hrskavice koji djeluju kao amortizeri ravnomjerno raspoređujući pritisak između natkoljenice i potkoljenice.

Oštećenja i puknuća meniska najčešće su ozljede koljena zbog kojih se najčešće vadi oštećeni dio meniska (meniscektomija), no time se ubrzava razvoj artroze (gubitak hrskavice) u koljenu. Rješenje je umjetni menisk kojim se, za razliku od transplantacije meniska gdje se zamjenjuje cijeli menisk sa svim rizicima krvlju prenosivih bolesti, može po potrebi zamijeniti samo mali dio ili pak gotovo cijeli menisk.

Ugradnja umjetnog meniska manje je zahjevna od transplantacije i traje puno kraće. U koljenski zglob ugrađuje se biorazgradivi skeletni nosač Actifit koji se s vremenom razgrađuje i zamjenjuje novim funkcionalnim tkivom koje ima karakteristike slične prirodnom. Nakon razdoblja rehabilitacije, pacijenti mogu postupno povećavati aktivnosti i potpuno se vratiti razini aktivnosti prije ozljede.

Brojne kliničke studije koje su objavljene u priznatim svjetskim časopisima, pokazuju da se djelomični nedostaci meniska mogu vrlo uspješno liječiti s biorazgradivim nosačem Actifit-om.

Liječnički tim Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion ponosan je što može ponuditi ovakav suvremen način biološkog liječenja bolesnicima i tako izbjeći povećan rizik razvoja artroze nakon meniscektomije.

Prof. dr. sc. Miroslav Hašpl, specijalist ortoped, ima veliko iskustvo u dijagnostici i liječenju bolesti i ozljeda koštano-zglobnog sustava. Član je Hrvatske akademije medicinskih znanosti i službeni ortoped Hrvatske skijaške reprezentacije. Bavi se kirurgijom koljena, artroskopskom kirurgijom i sportskom medicinom, rekonstruktivnom kirurgijom donjih ekstremiteta, ugradnjom umjetnih zglobova kuka i koljena.

Dr. sc. Denis Tršek također je vrlo iskusan specijalist ortopedije koji obavlja operacijske zahvate koljena, bavi se artroskopskom kirurgijom koljena i gležnja, sportskom medicinom, artroskopskom rekonstrukcijom ligamenata koljenskog zgloba i drugim zahvatima. Također izvodi ugradnje umjetnih zglobova i revizije ugrađenih umjetnih zglobova kuka i koljena.     

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo