Novosti

U centru Zagreba besplatno izmjerite krvni tlak, razinu glukoze u krvi i druge pretrage

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje te samim tim ubiju više ljudi nego HIV, malarija ili rak, a i u Hrvatskoj su najčešći uzroci smrti.

Besplatna mjerenja arterijskog krvnog tlaka i razine glukoze u krvi bit će dostupna svim građanima u Zagrebu, u nedjelju 29. rujna

Povodom obilježavanja Dana srca, Zaklada „Hrvatska kuća srca“ i Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara na Trgu bana Jelačića organizira javnozdravstvenu akciju od 9 do 13 sati na kojoj će građani moći i izračunati indeks tjelesne mase (BMI) i savjetovati se s nutricionistima o zdravoj prehrani te napraviti EKG.

Jedite kao kardiolog! Liječnik otkriva 6 smjernica kojih se čvrsto drži

Uz to će svi pušači moći izmjeriti CO (ugljikov(II) oksid) u izdahnutom zraku te procijeniti ovisnost o nikotinu. Također, organizirat će se savjetovanja o rizicima za nastanak kardiovaskularne bolesti i mogućnostima prevencije. Uz sve to, građanima će biti dostupan i najnoviji uređaj za virtualnu stvarnost te će, zahvaljujući ovoj inovativnoj tehnologiji, moći „prošetati“ kroz ljudsko tijelo.

Kardiovaskularne bolesti uzrok su više smrti u svijetu godišnje nego su to HIV, malarija ili rak, a u Hrvatskoj su također najčešći uzroci smrti. Stoga je cilj ovog središnjeg događanja osvješćivanje javnosti o potrebi aktivne brige o zdravlju srca te promicanje zdravog načina života i zdravog okoliša.

„Najmanje 80 % preuranjene smrtnosti (od posljedica kardiovaskularnih bolesti) može se prevenirati kontrolirajući četiri ključna rizična faktora: nezdrava prehrana, pušenje, nedostatak tjelesne aktivnosti i konzumacija alkohola. Posebno treba naglasiti da prestankom pušenja nakon dvije godine rizik od bolesti srca i krvnih žila značajno pada, a tek nakon 15 godina rizik se izjednačava s onim kod nepušača. I baš zato ne treba nikada posustati u nastojanjima osvješćivanja sve većeg broja građana“, naglasila je Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Saznajte koja su to 4 najčešća simptoma kardiovaskularnih bolesti

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo