Novosti

U gradovima sve više oboljelih od dijabetesa!

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u svijetu je izrazit porast incidencije dijabetesa tipa 2, osobito zadnjih dvadeset godina u zemljama u razvoju. Osobito je zabrinjavajuća činjenica da se zapaža sve veća pojava toga tipa bolesti u mlađoj životnoj dobi, čak i u djece.

U Hrvatskoj se prevalencija šećerne bolesti procjenjuje između 5 i 6 posto, računamo li da je nešto manje od polovine bolesnika neotkriveno.

Oba tipa dijabetesa pokazuju trend porasta pojavnosti. Za tip 2 taj trend je usko povezan s porastom debljine. U prijašnjim generacijama tip 2 javljao se uglavnom u starijoj životnoj dobi, međutim, sada, porastom broja debele djece i mladih ima sve više tipa 2 šećerne bolesti u tim dobnim skupinama

napominje prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar endokrinolog-dijabetolog, voditeljica Dnevne bolnice Zavoda za endokrinologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za posebno izdanje magazina Moje zdravlje posvećeno dijabetesu koje izlazi u subotu, 31. listopada, za samo 5 kuna uz Večernji list te samostalno za 14 kuna.

Sve većim preseljavanjem stanovništva u urbane sredine i usvajanjem gradskih životnih navika povećava se i pojavnost dijabetesa u urbanim sredinama pa tako je tri četvrtine dijabetesa vezano upravo uz gradove i urbane sredine!
Na čak 100 stranica specijala Dijabetes očekuje vas pregled najnovijih metoda liječenja, vodič kroz najnovije gadgete koje testira potpredsjedni Zagrebačkog dijabetičkog Davor Skeleđija koji boluje od dijabetesa tipa 1, kao i aplikacije koje oboljelima od šećerne bolesti olakšavaju život.

Tu je i test koji otkriva koliki je vaš rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 te koji su najčešći simptomi šećerne bolesti i kako je možete prevenirati.
Za lijepu i veselu naslovnicu zaslužne su tri dame – Andrea Štern i njene dvije kćeri, Eva i Marla. Mama Andrea i kći Eva boluju od dijabetesa tipa 1 i s nama su podijelile svoju priču; kako se nose s bolešću, koji su im najteži trenuci, ali kako ipak uspijevaju uživati u životu.
Doznajte sve o dijabetičkim trudnoćama te o gestacijskom dijabetesu, koliki je trošak dijabetesa u Hrvatskoj te koje su najčešće komplikacije dijabetesa. Tu su i savjeti za njegu tijela u dijabetičara, a nutricionistica Darija Vranešić Bender pripremila je opširan tekst o dijabetičkoj dijeti zajedno s tjednim jelovnikom i tablicom glikemijskog indeksa.
U specijalu Dijabetes razbijamo i najčešće mitove o šećernoj bolesti te kako se oboljeli mogu odhrvati porocima. Donosimo i vodič kako možete pomoći dijabetičaru koji je doživio hipoglikemiju ili hiperglikemiju.

Sve ovo i još mnogo više čitajte u specijalu Mojeg zdravlja Dijabetes na 100 stranica, u subotu za 5 kuna uz Večernji list te samostalno u prodaji za 14 kuna!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo