U gradu Zagrebu dojenje je zakon! - Ordinacija.hr

Novosti

U gradu Zagrebu dojenje je zakon!

U organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo predstavljene su nove aktivnosti u sklopu programa „Grad Zagreb – prijatelj dojenja“.

Riječ je o trima novopostavljenim klupama za dojenje i prematanje djece u Parku Stara Trešnjevka, na Terminalu Črnomerec te dječjem igralištu u Ulici Tina Ujevića na Knežiji.

Grad Zagreb pokrenuo je Program 2015. godine zbog promicanja i unaprjeđenja dojenja u zajednici s ciljem približavanja svih pozitivnih aspekata dojenja i upućivanja na zdravlje djeteta i majke. U okviru Programa realiziran je niz aktivnosti, a povećao se i broj dostupnih savjetovališta za majke i djecu na području Grada Zagreba, sada ih je ukupno pet.

Cilj savjetovališta je poticanje rasta i razvoja zdravog djeteta, savjetovanje o njezi dojenčadi i male djece, dojenju i zdravoj prehrani te savjetovanje o razvoju motorike. Zahvaljujući ovom Programu, naše Zagrepčanke i Zagrepčani mogu sa svojom djecom doći u savjetovališta bez uputnice te potražiti pomoć od stručnjaka. Također, u planu nam je u svim gradskim četvrtima postaviti klupe za prematanje i dojenje jer Grad Zagreb je `Grad – prijatelj dojenja`, naglasio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Grad Zagreb svojim je građanima omogućio i iznadstandardnu primarnu zdravstvenu zaštitu za djecu u sklopu gradskih četvrti gdje su u Domu zdravlja Zagreb – Centar i Domu zdravlja Zagreb – Zapad oformljena savjetovališta za „Baby handling“.

Svi odgovori na jednom mjestu

Mladi roditelji puni su pitanja, a često su i zbunjeni različitim informacijama koje primaju iz okoline. Potreba za otvaranjem savjetovališta gdje će roditelji moći na jednome mjestu dobiti odgovore na pitanja kako pravilno držati bebu i kako razvijati djetetovu motoriku pokazala se kao dobar primjer unaprjeđenja dostupnosti zdravstvenih usluga na razini lokalne zajednice. Pedijatri i patronažne sestre te fizioterapeut u sklopu savjetovališta našim građanima pomažu u svakodnevnim izazovima“, istaknula je Mirela Šentija-Knežević, prof. log., univ. spec., admin. urb., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Najzdravija hrana za svaku bebu

O važnosti dojenja i njegovu pozitivnom utjecaju na razvoj djeteta govorila je prim. mr. sc. Giovana Armano, dr. med., spec. pedijatar:

Majčino mlijeko najzdravija je hrana za svaku bebu. Bilo bi idealno za dijete da ga majka isključivo doji do šestog mjeseca života, a što dulje bude na prsima, to bolje. Dojenje, osim što je važan oblik prehrane, u sebi sadržava sve što je bebi potrebno, uz to treba naglasiti da nijedna formula ne može u potpunosti imitirati majčino mlijeko. Ono je specifično i zbog toga jer sadrži imunoglobuline (živu tvar), uvijek je svježe i spremno za upotrebu. Dojenje nije samo hranjenje, ono doprinosi povezanosti s majkom, osjećaju koža na kožu, a toplina i miris majčinog tijela bebi daju sigurnost i utjehu.

Podršku svima majkama u dojenju dala je i Mirna Medaković Stepinac koja je svojim primjerom i sama pokazala kako je sve moguće:

„Mama sam blizanaca i s velikom srećom mogu reći kako sam svoje dvoje djece dojila godinu dana. U početku mi nije bilo jednostavno, no nisam željela odustati i uspjela sam. Moram priznati kako mi je puno pomoglo što sam otišla u gradsko savjetovalište, gdje sam dobila odgovore na mnoga pitanja, pomogli su mi da uspijem i onda kada mi je bilo najteže. Na kraju sam uživala u tom predivnom činu koji ujedno ima ulogu hranjenja, ali i maženja s djetetom. Svim mamama bih preporučila da posjete najbliže savjetovalište, sigurna sam da će im pomoći u dojenju. Također, voljela bih pozdraviti i postavljanje klupica za dojenje i prematanje u parkovima jer je riječ o zaista korisnoj stvari koja nama mamama uvelike olakšava dojenje na javnim mjestima.“

Adrese postavljenih klupa za dojenje i prematanje:

 • Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11
 • Ulica Lavoslava Švarca, neposredno pored dječjeg igrališta
 • Park Stara Trešnjevka 1 (u samom dječjem parku)
 • Terminal Črnomerec u dječjem parku
 • Dječje igralište u Ulici Tina Ujevića između broja 11 i 13 na Knežiji

Adrese postavljenih stolića za prematanje:

 • Odjel za središnje evidencije i registar birača, Ilica 25
 • Područje gradske četvrti Peščenica, Žitnjak, Zapoljska 1
 • Područje gradske četvrti Črnomerec, Trg Francuske Republike 15
 • Područje gradske četvrti Susedgrad, Sigetje 2
 • Područje gradske četvrti Medveščak, Medveščak 15, II. kat
 • Područje gradske četvrti Maksimir, Petrova 116 
 • Područni ured Novi Zagreb, Av. Dubrovnik 12
 • Odjel za socijalnu skrb, Nova cesta
 • Odjel za populacijsku politiku, Vodnikova 14
 • Gradska uprava Grada Zagreba, Trg S. Radića 1
 • Gradska ljekarna Zagreb, Trg bana Josipa Jelačića

Adrese „Savjetovališta za djecu – prijatelj dojenja“:

 • Dom zdravlja Zagreb – Istok, Grižanska 4
 • Dom zdravlja Zagreb – Istok, Ninska 16
 • Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11
 • Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Vrabečak 4
 • Dom zdravlja Zagreb – Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22

Ordinacija.hr

Foto: PR

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo