U HAZU predstavljena najnovija dostignuća u skidanju dioptrije - Ordinacija.hr

Novosti

U HAZU predstavljena najnovija dostignuća u skidanju dioptrije

Foto. HAZU

U palači HAZU u Zagrebu održan je međunarodni znanstveni simpozij “Novosti u refraktivnoj kirurgiji oka“ u suorganizaciji Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

Znanstveni simpozij otvorio je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je istaknuo: “Imati ovakav međunarodni simpozij na kojem se predstavljaju novosti u oftalmologiji je privilegija, a budući da ga organiziramo treći put, stvaramo i oftalmološku tradiciju u razredu za medicinske znanosti“.

Nova rješenja za kratkovidnost i dalekovidnost

Među eminentnim inozemnim stručnjacima koji su održali predavanja bili su i prof. Ewa Mrukwa-Kominek, članica Upravnog vijeća Europskog udruženja za refraktivnu kirurgiju (ESCRS), doc. Navid Ardjomand iz Sveučilišne bolnice u Grazu koji je predstavio najnoviju metodu laserske korekcije kratkovidnosti te prof. Slobodanka Latinović koja je predstavila novitete u laserskom rješavanju staračke dalekovidnosti.

Od domaćih stručnjaka predavanja o novim tehnologijama u korekciji dioptrije oka održali su oftalmolozi Klinike Svjetlost, najveće oftalmološke klinike u regiji. Ravnatelj Klinike Svjetlost prof. dr. sc. Nikica Gabrić, održao je predavanje na temu „Implantacija multifokalnih leća nakon LASIK-a“, medicinska direktorica prof. Iva Dekaris govorila je o korekciji staračke dalekovidnosti pomoću multifokalnih leća, dok je voditelj Odsjeka za mrenu dr. Ante Barišić predstavio torične multifokalne intraokularne leće u korekciji astigmatizma i staračke dalekovidnosti, a voditeljica Odsjeka za refraktivnu kirurgiju dr. Maja Bohač svoje je izlaganje posvetila korekciji visokih refraktivnih grešaka pomoću stražnjih fakičnih ICL leća.

“Skinuli smo dioptriju sa 60.000 očiju”

“Refraktivna kirurgija oka (skidanje dioptrije) je najčešće izvođena operacija u medicini koja je u posljednja dva desetljeća radi napretka tehnologije doživjela pravu revoluciju. Smatra se da je već oko 40 milijuna ljudi skinulo dioptriju laserskom operacijom. U 18 godina postojanja, u Klinici Svjetlost skinuli smo dioptriju s gotovo 60 tisuća očiju”, istaknula je organizatorica simpozija prof. Iva Dekaris. 

Ordinacija.hr

Foto: HAZU  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo