Novosti

U Hrvatskoj je 17 posto parova – neplodno!

Međunarodni brijunski kongres za humanu reprodukciju donosi prijedloge kako poboljšati demografsku sliku zahvaljujući medicinski pomognutoj oplodnji i kontracepciji.

Započeo je Međunarodni brijunski kongres o humanoj reprodukciji u organizaciji Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju te Hrvatskog liječničkog zbora. Tijekom četiriju kongresnih dana, vrhunski stručnjaci iz područja humane reprodukcije, ginekološke endokrinologije i embriologije raspravljat će o najnovijim spoznajama.

Poboljšanje demografske slike u Hrvatskoj

„Cilj glavnih tema ovogodišnjeg kongresa je prikazati pozitivan utjecaj medicinski pomognute oplodnje (MPO) i kontracepcije na poboljšanje negativne demografske slike u Hrvatskoj. S obzirom na to da se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 1 200 djece zahvaljujući jednoj od metoda MPO-a, smatramo da je u planiranje nacionalne natalitetne politike vrlo važno uključiti stručnjake iz područja humane reprodukcije. Gotovo 17 % parova u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću, a kada tome pridodamo i brojne mlade koji iseljavaju iz zemlje, nažalost, prilično negativna demografska slika uopće nije začuđujuća. Kako bismo pomogli mnogim parovima da postanu roditelji, na ovom kongresu želimo istaknuti važnost ulaganja u medicinsko potpomognutu oplodnju, sigurnost pacijenata, kontinuiranu obuku i razmjenu iskustva s vrhunskim inozemnim stručnjacima“, istaknula je prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, predsjednica kongresa, predsjednica Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju te članica Nacionalnog povjerenstva za MPO Ministarstva zdravstva. 

Liječenje neplodnosti

Kao najuspješnije metode medicinsko potpomognute oplodnje, metode IVF i ICSI najzastupljenije su teme kongresa. Prije trideset i pet godina uspješnost IVF-a bila je od 2 do 5 %, dok je danas gotovo 10 puta veća. Uzrok dugotrajne neplodnosti u 80 % slučajeva liječi se metodama IVF/ICSI.

„U Hrvatskoj se godišnje izvodi 7 500 različitih postupaka MPO-a, od čega su 5 500 postupaka metode IVF/ICSI koje su najsloženije i najuspješnije. Rezultate treba prikazati zasebno za svaku metodu jer se one bitno razlikuju. Uspjeh ovisi o dobi žene, tj. o broju zametaka koji se prenose u maternicu, a prikazuje se kao omjer kliničke trudnoće (CPR) ili živorođenosti, tj. porođaja (LBR) u odnosu na embrio transfer (ET). Hrvatski rezultati za 2015. godinu u skladu su s europskim prosjekom i s obzirom na okolnosti možemo biti vrlo zadovoljni“ izjavio je prof. dr. sc. Velimir Šimunić, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za MPO pri Ministarstvu zdravstva.

Prvi kongres na temu humane reprodukcije u Hrvatskoj se održao prije 22 godine. Otada su u Hrvatskoj gostovali mnogi svjetski stručnjaci i to zahvaljujući ugledu organizatora, prvenstveno Hrvatskog društva ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije, prof. dr. sc. Velimira Šimunića i prof. dr. sc. Dinke Pavičić Baldani.

Ekološko održivi medicinski kongres

Ove su godine organizatori posebnu pažnju posvetili očuvanju okoliša pa se 1. Međunarodni brijunski kongres o humanoj reprodukciji može pohvaliti pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Gotovo svi materijali za kongres izrađeni su od obnovljivih materijala poput recikliranog papira, stakla i razgradivog platna, a cilj je u budućnosti organizirati i 1. Ekološki održivi medicinski kongres u Hrvatskoj koji bi imao certifikat ISO 20121.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo