Novosti

U Hrvatskoj najmanje 1 od 100 osoba ima celijakiju

Statistika u ostatku Europe je slična s time da je kod jako malog postotka oboljelih dijagnosticirana celijakija.

U svijetu je zabilježen porast broja osoba oboljelih od celijakije kao i gluten senzitivnih osoba. Slična situacija je i u Hrvatskoj. Celijakija se može pojaviti već u najranijoj dobi, od prve do treće godine, uvođenjem hrane koja sadrži gluten. Bolest se može pojaviti i u odrasloj dobi te ostati neotkrivena vrlo dugo, s obzirom da često nema tipične simptome.

Trenutno postoji samo jedan uspješan tretman, a to je bezglutenska dijeta koja je jedina dugoročna opcija. Osobe s celijakijom ne smiju konzumirati pšenicu, raž, ječam te hibride pira. Obrađena hrana i gotovi proizvodi se također trebaju uzeti u obzir pošto je gluten vrlo često njihov sastojak.

Žitarice koje sadrže gluten mogu biti zamijenjene prosom, kukuruzom, rižom, heljdom te namjenskim proizvodima bez glutena poput brašna, kruha, peciva, tjestenina, slatkiša. Pacijenti također mogu konzumirati meso, ribu, povrće, voće, prirodne mliječne proizvode i jaja.

Svjetski bezglutenski dan u Zagrebu je prvi događaj u organizaciji Dr. Schära u Hrvatskoj. Dr Schär, pionir u proizvodnji bezglutenskih proizvoda, ulaže u istraživanje i razvijanje proizvoda pritom ispunjavajući sve posebne dijetalne zahtjeve pazeći da je dijeta zabavna, sigurna i zdrava. Osim samog razvoja proizvoda, Dr. Schär surađuje s vodećim stručnjacima koji sudjeluju u otkrivanju celijakije te za pacijente osiguravaju usluge poput nutricionističkih savjeta kako bi im olakšali život s bezglutenskom dijetom.

Zajedno s nekoliko hrvatskih udruga celijakičara, Dr Schär poziva celijakičare, gluten-senzitivne osobe i njihove obitelji na besplatni cjelodnevni događaj u hotelu Antunović, u Zagrebu, koji će se održati 22. listopada 2016. godine s početkom u 10 sati. Kako bi mogli sudjelovati, potrebno je prijaviti se putem linka.

Pripremljen je zanimljiv program koji uključuje predavanje i savjetovanje stručnjaka, kulinarski spektakl s interesantnim receptima hrvatske i talijanske kuhinje, degustacija proizvoda te Milly animacijski tim za djecu. Očekujemo da će događaju prisustvovati oko 800 – 1000 sudionika. Sretni smo što se do sada prijavilo jako puno celijakičara iz cijele Hrvatske što upućuje na to da je izvor informacija o životu bez glutena te širokoj paleti bezglutenskih proizvoda itekako bitan i zanimljiv.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo