Novosti

U Hrvatskoj ostvaren rekordan broj presađivanja organa!

Od petka 9. do srijede 14. travnja, u našoj je zemlji obavljen rekordan broj presađivanja organa. Naime, gotovo istovremeno u 5 hrvatskih bolnica (Klinički bolnički centri u Rijeci, Zagrebu i Splitu, Klinička bolnica Sestre milosrdnice, te Opća bolnica Dubrovnik) umrle osobe detektirane su kao mogući darivatelji organa, te su sa šest umrlih osoba organi presađeni u nekoliko transplantacijskh centara.

Zahvaljujući plemenitim odlukama obiteljima umrlih osoba i visokoj svijesti o darivanju organa spašeno je čak 19 ljudskih života, te je tijekom 4 dana izvršen rekordan broj presađivanja organa u Hrvatskoj. Ukupno 18 osoba je dobilo priliku za novi ili bolji život – 9 osoba je dobilo bubreg, 3 osobe srce, 4 jetru, a po jedna pluća i gušteraču, te jedna gušteraču i bubreg.

Tako je 15 organa presađeno hrvatskim pacijentima, dok su 4 organa poslana u Eurotransplant (Njemačka i Austrija). Od toga, jednom su domaćem pacijentu gušterača i bubreg stigli iz Slovenije, te mu je u srijedu 14. travnja uspješno izvršena multiorganska transplantacija u KB Merkur.

U prvom tromjesečju ove godine realizirano je povećanje od čak 25 posto broja donora u usporedbi s istim razdobljem prošle godine (30 naspram 24 donora), porast broja bubrega za presađivanje (29 u odnosu prema 22 u istom razdoblju prošle godine), kao i broja doniranih jetri (27 u odnosu prema 22 u istom razdoblju prošle godine, hvale se iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Broj transplantacija u prvom tromjesečju ove godine :

             Bubrezi  Jetra  Srce

2010.        42          24       7
2009.
        41          21       5

Kao posljedica povećanog broja donora te presađenih organa došlo je do smanjenja listi čekanja za presađivanje organa za 14 posto, tako danas u Republici Hrvatskoj na bubrege čeka 293 pacijenata, u odnosu na lanjskih 334.

“U ime potpredsjednika Vlade i ministra zdravstva i socijalne skrbi, kao i svih koji transplantacijama sudjeluju u spašavanju života, zahvaljujemo svim članovima obitelji umrlih osoba, koji su u bolnim i teškim životnim trenucima odlučili svoju bol zbog gubitka voljene osobe usmjeriti u spašavanje drugih života”, poručuju iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo