Novosti

U Hrvatskoj se godišnje obavi šokantnih 4000 amputacija noge! Spriječite na vrijeme

Shutterstock

Zbog zabrinjavajućih brojki da se godišnje u Hrvatskoj obavi gotovo 4.000 amputacija cijele ili dijela noge, Ured za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatska endovaskularna inicijativa (HEVI) pozivaju na javnozdravstveni događaj “Noga glavu čuva“ – akcija protiv amputacija.

Akcija se održava u subotu 11. svibnja od 11:55 do 14.55 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

U sklopu akcije “Noga glavu čuva“ organizirano je besplatno mjerenje AB indeksa (omjera arterijskih tlakova na nadlaktici i potkoljenici). To je najbrži i najjednostavniji način ranog otkrivanja periferne arterijske bolesti (PAB), čije neliječenje dovodi do rizika od amputacije noge.

Visoki tlak i šumovi u ušima samo su neke od posljedica držanja glave prema dolje

Tijekom akcije dijelit će se i promotivno-edukativni materijali o opasnostima koje sa sobom nosi kasna dijagnoza PAB-a. Cilj akcije je i naglasiti nužnost uvođenja mjerenja AB indeksa u široku upotrebu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Na taj se način može smanjiti broj amputacija u Hrvatskoj i unaprijediti zdravstveno stanje građana.

Godišnje u Hrvatskoj imamo gotovo 4000 amputacija! Od toga je 1500 velikih amputacija noge; 2500 su tzv. male amputacije prsta ili prstiju, stopala ili dijela stopala.

Amputacija noge je traumatično iskustvo za pojedinca. Oporavak je težak i skup. Potrebno je inzistirati na prevenciji, te primjeni suvremenih metoda dijagnostike i liječenja. Od presudne je važnosti rano prepoznavanje znakova i simptoma PAB-a i CLI-ja. Tako postoje velike šanse da se noga spasi, izbjegne amputacija, ali i spasi život bolesnika.

Zbog važnosti podizanja javne svijesti o opasnostima koje za sobom nosi neliječena periferna arterijska bolest, u akciju “Noga glavu čuva“ uključili su se brojni partneri: Ministarstvo obrane, Kampanja Zdrave arterije/Healthy Arteries, Media instrumenti, MESI, Hrvatsko društvo radiologa, Hrvatsko društvo vaskularnih kirirga i Hrvatsko kardiološko društvo.

Periferna arterijska bolest

Periferna arterijska bolest (PAB) nastaje kada arterije nogu postanu blokiranje (začepljene) masnim plakovima (ateroskleroza).

Bolest je dugo bez vidljivih znakova i simptoma. Neliječenje dovodi do uznapredovale faze bolesti kada je potrebna amputacija.

Često je povezana sa srčanožilnim bolestima, bolestima karotidnih i mozgovnih arterija, te sa srčanim i moždanim udarom.

Život s multiplom sklerozom: Dijagnoza me bacila na koljena, a danas vodim pilates za oboljele

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo