U Hrvatskoj se obilježava Dan ružičaste vrpce - Ordinacija.hr

Novosti

U Hrvatskoj se obilježava Dan ružičaste vrpce

Cijeli je mjesec listopad posvećen borbi protiv raka dojke,a u Hrvatskoj se održava prve subote u listopadu.

Dan ružičaste vrpce posvećen je ranom otkrivanju raka dojke jer se 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. Ružičasta vrpca znak je i simbol sudjelovanja solidarnosti i potpore u borbi protiv raka dojke.

Koje životne navike se preporučuju u prevenciji raka dojke?

 • Umjereno s alkoholom
 • “Ne” pušenju
 •  Redovita tjelesna aktivnost
 • Samopregled grudi
 • Primjerena tjelesna težina
 • Redoviti pregledi
 • Pojava raka dojke u obitelji – rizični faktor
 • Porodi i rak dojke
 • Oralna kontracepcija i rak dojke
 • Hormonske nadomjesne terapije i rak dojke
 • Dojenje i rak dojke

Koja prava u liječenju i rehabilitaciji bi trebale imati oboljele žene?

S obzirom da je rak dojke izlječiv, ako se otkrije u ranoj fazi, odnosno mogućnosti dugogodišnjeg preživljenja su velike, svakoj ženi trebala bi biti dostupna ona terapija koje bi joj to na najbolji način i omogućila. Uz osnovu terapiju, žena treba imati mogućnost rješavanja i svih nuspojava koju terapija može uzrokovati (limfedem ruke, mučnina, povraćanje, iscrpljenost). Ako je tijekom terapije primijenjena mastektomija, svaka žena trebala bi imati pravo na rekonstrukciju dojke s obzirom da je to izuzetno značajan dio terapije i oporavka. Izuzetno je važna psihološka pomoć i širenje mreže ovakve vrste pomoći u sustavu, ali i kroz institucije civilnog društva. Vrlo važno je pružiti psihološku pomoć i članovima obitelji koji se nose s velikim promjenama u životu. Poseban naglasak mora se staviti na partnera i djecu oboljele žene: od samog suočavanja sa spoznajom o bolesti do svih psiholoških i životnih teškoća s kojima se moraju nositi.

Što je važno učiniti na društvenoj razini?

Na društvenoj razini potrebne je provesti brojne promjene. Ono što se može (i treba) činiti na širokoj društvenoj razini je promijeniti (u što je mogućoj većoj mjeri) percepciju bolesti, odnosno „prevesti“ je iz kategorije neizlječive bolesti u kroničnu bolest koju treba liječiti. Također, važno je osvijestiti potrebu za ostvarenjem što kvalitetnijeg života tijekom liječenja. Percepcija raka uglavnom se veže uz visoku smrtnost, odnosno loš ishod, iako određene vrste tumora vrste uz primjereno liječenje zapravo imaju obilježja kronične bolesti. Tu činjenicu važno je osvijestiti i promovirati u populaciji oboljelih i njihovih obitelji, ali i u općoj populaciji. Osim toga, potrebno je osigurati mrežu psihološke pomoći koja je još uvijek nedovoljno prepoznata i nedostatna. Svakom oboljelom, ali i članovima obitelji trebala bi biti dostupna primjerena psihološka pomoć, od dijagnosticiranja preko liječenja do rehabilitacije. Za ostvarenje te potrebe, nužna je i edukacija stručnjaka koji sudjeluju u liječenju i rehabilitaciji osoba oboljelih od raka, ali i uže specijalizirana edukacija stručnjaka koji se bave isključivo psihološkom pomoći.

Izvor:Štampar.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo