U Hrvatskoj se svake godine ozlijedi 64 posto djece koja treniraju nogomet - Ordinacija.hr

Novosti

U Hrvatskoj se svake godine ozlijedi 64 posto djece koja treniraju nogomet

U Zagrebu je prvi put održan simpozij “Djeca u sportu – postati i ostati profesionalac”, koji je za cilj imao upoznati javnost sa značajem integriranog pristupa djeci sportašima od djetinjstva.

Simpozij koji je okupio 200-tinjak roditelja, mladih sportaša te njihovih trenera i voditelja iz čak četrdeset klubova i pet županija organizirala je tvrtka Vertebra Fizio, službeni fizioterapeutski centar muške kadetske rukometne reprezentacije Hrvatske.

“U Hrvatskoj pet od 100.000 sportaša ima sklonost da im se dogodi iznenadna srčana smrt. Tako smo svjedoci da smo u posljednjih 10 godina imali oko pet do šest slučajeva iznenadne smrti na terenu, a mladim sportašima moglo bi se pomoći redovitim liječničkim pregledom koji obavezno uključuje ultrazvuk srca. Važno je sustavno pratiti sportaše, ali i općenito podići nivo edukacije o osnovama održavanja života. Naime, u razvijenim zemljama u svijetu, ako doživite kardijalni arest, mogućnost preživljavanja je 60 posto, dok je taj postotak u Hrvatskoj višestruko manji”, istaknuo je Hrvoje Kniewald, specijalist pedijatrijske kardiologije iz KBC-a Zagreb.

“U Hrvatskoj je, primjerice, postotak ozljeda kod djece koja treniraju plivanje je oko 22 posto, u nogometu oko 64 posto djece tijekom jedne godine bude ozlijeđeno, dok je taj postotak u borilačkim sportovima čak i do 70 posto ozlijeđene djece. Današnji zahtjevi u sportu, kao i granice ljudskih mogućnosti, konstantno se i ubrzano pomiču, a od djece se očekuje da na njih budu pripremljena odmalena“, istaknula je Patricija Šimić, organizatorica simpozija.

Motivacijsko predavanje na kraju simpozija održao je Slavko Goluža, izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije, koji je istaknuo kako mu je kao treneru najvažniji zadatak da igrače izgradi kao ljude koji drže do kolektiva i zajedništva jer je to jedini način za postizanje uspjeha.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo