Novosti

U KBC-u Zagreb najavljena prva renalna denervacija

Akademik Željko Reiner, prof. dr. sc. Bojan Jelaković i prof. dr. sc. Davor Miličić najavili su prvo izvođenje renalne denervacije uz pomoć inovativnog sustava Symplicity Catheter System kompanije Medtronic u Centru izvrsnosti za hipertenziju Europskog društva za hipertenziju, u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Riječ je o minimalno invazivnom zahvatu s kateterom koji se koristi za liječenje pacijenata s rezistentnom hipertenzijom, kod kojih niti uz korištenje najmanje tri antihipertenziva u optimalnim dozama nije postignuta kontrola tlaka. Prema rezultatima nacionalne EHUH studije može se procijeniti da u Hrvatskoj rezistentnu hipertenziju ima oko 80.000 osoba.

Z. Ž. iz
Zagreba, rođen 1950. godine će biti prvi bolesnik u KBC Zagreb kod koga će renalna denervacija biti učinjena s provjerenom i za taj zahvat registriranom opremom, te prateći strogi algoritam i upute Europskog društva za hipertenziju o postavljanju indikacije u Centru izvrsnosti za hipertenziju Europskog društva za hipertenziju.

“Renalna denervacija je za ovog bolesnika sretna opcija koja mu daje nadu u sigurniji i kvalitetniji život. Postupak koji će kod ovog bolesnika bit napravljen mora biti obrazac za sve druge zahvate koji će se raditi u Hrvatskoj, kao što je slučaj u drugim državama Europe i svijeta gdje se renalna denervacija već provodi,“ rekao je prof.dr.sc. Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju i voditelj Centra za hipertenziju te tima liječnika koji će izvesti zahvat.

Ravnatelj KBC-a Zagreb, akademik Željko Reiner pozdravio je početak primjene nove metode. 

“Ovom operacijom u KBC-u Zagreb smo dokazali da slijedimo svjetske trendove i možemo našim pacijentima ponuditi posve novu terapiju koja pruža mogućnost bolje kontrole arterijskog tlaka i zato znatno smanjuje rizik. Naši liječnici priključuju se danas rijetkim kolegama koji se mogu pohvaliti znanjem i tehnološkom opremljenošću, potrebnima da se ova napredna metoda uspješno provodi i u domaćim bolnicama“.

Sustav
Symplicity Catheter System se sastoji
od generatora i fleksibilnog katetera. Kateter se uvodi kroz femoralnu arteriju
u gornjem dijelu bedra i ide sve do renalne arterije u blizini svakog od
bubrega. U trenutku kada se kateter nađe na pravom mjestu, kroz njegov se vrh
pušta radiofrekvencijska energija male snage s ciljem djelovanja na okolne
simpatičke živce. Postupak se radi u lokalnoj anesteziji te ne uključuje
ugradnju trajnog usatka.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo