Novosti

U Rijeci otvorena ustanova za palijativnu zdravstvenu skrb

Ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić prisustvovao je otvorenju ustanove za palijativnu zdravstvenu skrb Hospicij “Marija Krucifiksa Kozulić” u Rijeci, koji su, zajedničkim sredstvima, osnovali Caritas Riječke nadbiskupije, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Riječka nadbiskupija dala je na raspolaganje prostor u čije je uređenje uložila oko 8,5 milijuna kuna, a Županija i Grad Rijeka pomogli su nabavkom opreme sa po milijun kuna.

“Svi koji boluju od neizlječivih bolesti zaslužuju najbolju moguću zdravstvenu skrb, a njihove obitelji, koje zajedno s njima proživljavaju sve teške trenutke, svaku pomoć koju im možemo pružiti, rekao je ministar Ostojić. Potrebe za hospicijima i palijativnom skrbi u Hrvatskoj će rasti, jer smo u europskom vrhu po broju stanovnika starijih od 65 godina te, na žalost, po broju bolesnika s kroničnim nezaraznim bolestima i karcinomima. Među prioritetnim aktivnostima Ministarstva zdravlja je upravo palijativna skrb, a svaka nam je pomoć u tome dobrodošla i korisna”, kazao je ministar na otvorenju hospicija.

jMinistarstvo zdravlja izradilo je strateški plan razvoja ove djelatnosti koji je spreman za javnu raspravu i u kojem je predviđeno otvaranje pet regionalnih centara za palijativnu skrb u četiri godine mandata. Predviđeni su i posebni programi u djelatnosti palijativne skrbi pri domovima zdravlja Zagreb i Čakovec te domovima zdravlja Istarske i Primorsko-goranske županije.

Ministarstvo zdravlja već je u prvoj godini mandata pokrenulo program palijativne skrbi. Tako je u rujnu prošle godine otvoren Odjel za palijativnu skrb u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof, u OB “Hrvatski ponos” u Kninu Odjel za palijativnu skrb dobio je odobrenje za obavljanje ove djelatnosti isto kao i Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa. Registraciju za djelatnost palijativne skrbi očekuje i Psihijatrijska bolnica “Sveti Rafael”, Strmac Šumetlica, pored Nove Gradiške. Ustanova za palijativnu zdravstvenu skrb, Hospicij “Marija Krucifiksa Kozulić” u Rijeci također će biti dio zdravstvene mreže Republike Hrvatske.

Uz ministra, na otvorenju su bili riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, o.d. župana Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić i drugi gosti.

Hospicij se prostire na 1200 četvornih metara. U njemu se nalazi stacionar za palijativnu skrb s 15 kreveta, poludnevni boravak, gostinski prostor za obitelji, prostorije za pokretne timove palijativne skrbi te dio za edukativnu djelatnost i volontere.

 

Izvor: Ministarstvo zdravlja

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo