Novosti

U Savjetovalištima mlade majke mogu dobiti odgovore na baš sva svoja pitanja

Savjetovalištima za dojenje, čiji se rad organizira u suradnji Grada i Vijeća gradskih četvrti, želi se obiteljima olakšati prvi dani nakon dolaska prinove te odgovoriti na sva njihova pitanja i nedoumice.

Dva savjetovališta već postoje na istoku grada Zagreba, prošlog je vikenda otvoreno novo na zapadu, iduće se očekuje u Novom Zagrebu, a uskoro bi trebala postati standard u cijelom gradu.

Individualni pristup

O ovoj smo temi raspravljali i u Gradskoj skupštini te su svi zastupnici podržali projekt i složili se da nam treba barem po jedno ovakvo mjesto u svakom kvartu – rekla je Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, na otvorenju novog savjetovališta na Črnomercu. 

Uređen je prostor u vrijednosti od 300.000 kuna u sklopu Doma Zdravlja Zagreb – zapad u Prilazu baruna Filipovića 11, kakav već postoji u Grižanskoj ulici u Dubravi te u Ninskoj u Sesvetama u Domu zdravlja Zagreb – istok.

Do sada smo radili u bolnicama, domovima zdravlja, patronažama… Otvaranjem savjetovališta bitno je olakšana komunikacija između majki i zdravstvenih djelatnika – rekla je patronažna sestra Željka Skukan Šoštarić, koja je i posebno educirana savjetnica za dojenje s međunarodnim certifikatom. 

Majkama će u savjetovalištu na Črnomercu biti na raspolaganju dva puta tjedno. Sa svakom će razgovarati o majčinstvu, dojenju, prehrani… Kako kaže, mlade majke imaju puno pitanja te je važno da se mogu nekome obratiti.

Trudnice najviše zanima kako se što bolje pripremiti za dojenje, posebice kada postoje neke specifične situacije poput dolaska blizanaca. Majke pak često misle da nemaju dovoljno mlijeka, a tu je i pitanje na koji način uvesti dohranu – objasnila je te istaknula da postoje neka određena pravila vezana uz dojenje, ali je poanta prilagoditi ih svakoj majci i zato su individualni savjeti od iznimne važnosti.

Klupe za dojenje

S obzirom na to da je pitanje dojenja, posebice u javnosti, u Hrvatskoj još uvijek tabu-tema, u sklopu ovog projekta u gradskim se parkovima postavljaju i posebne klupe za dojenje. Prva je također predstavljena u dvorištu doma zdravlja na Črnomercu, a postoji jedna i u Podsusedu. Riječ je o klupama sa zaklonom te mjestom za prematanje beba kako bi boravak u parku za obitelji s djecom bio što ugodniji i bezbrižniji.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Autor: Stela Lechpammer

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo