U slučaju zdravstvenih tegoba na odmoru, ovo su proizvodi koje je dobro imati u putnoj ljekarni - Ordinacija.hr

Novosti

U slučaju zdravstvenih tegoba na odmoru, ovo su proizvodi koje je dobro imati u putnoj ljekarni

Shutterstock

Sunce, more, kupanje, detoksikacija od društvenih mreža. Red uživanja u hrani, red hvatanja boje, sol u kosi danima.

To je plan kakav mnogi zacrtaju prije odlaska na godišnji odmor. Ipak, realnost ponekad zna biti malo drugačija pa nas često iznenade neugodnosti poput prehlade, uboda morskih ježeva, komaraca ili pak proljev.

Važno je stoga, uz stvari za plažu i zaštitu od sunca, sa sobom na put ponijeti i putnu ljekarnu. U njoj, naravno, trebate imati lijekove i terapiju koje i inače koristite, u dovoljnoj količini te medicinsku dokumentaciju. Imajte na umu da vam na mjestima na koja putujete možda neće sve biti dostupno kao kod kuće.

Svakako ponesite i preparate s umirujućim djelovanjem, lokalne antihistaminike u obliku krema ili gelova, za slučajeve uboda insekata. Čepići za uši, preparati za grlobolju i kašalj, gelovi za ozljede, sprejevi protiv komaraca i naravno kreme za zaštitu od sunca i poslije sunčanja, obavezan su dio putne ljekarne. U slučajevima posjekotina, žuljeva ili rana preporučuje se korištenje antiseptika, a naravno, pri ruci treba imati i flastere, zavoje i sterilne gaze.

Promjena uobičajenog načina prehrane, isprobavanje novih lokalnih specijaliteta mogu dovesti do promjena u radu probavnog trakta pa se kao posljedica mogu javiti proljev ili zatvor. Zato je dobro pri ruci imati Enterosgel. To je vodeni gel bez boje, okusa i mirisa, koji iz organizma uklanja štetne tvari, egzogene i endogene toksine, patogene bakterije i viruse. Siguran je za djecu i trudnice i dostupan bez recepta. Uklanjanjem toksina i patogena stvaramo prostor održavanju normalne mikroflore, što je preduvjet za normalan rad crijeva. Istovremeno Enterosgel ne smanjuje apsorpciju vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari.

Još jedna neželjena stvar koja nam se može dogoditi na putovanju je trovanje hranom. Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane ili njihovim toksinima ne moraju imati nikakve simptome ili mogu razviti simptome od blagog crijevnog poremećaja do teške dehidracije. Simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, grčevi i proljev.

Ono što Enterosgel čini idealnim „čistačem organizma“ jest da ne prolazi kroz crijevnu sluznicu, ne resorbira se u krv kao ni u tjelesna tkiva, ne smanjuje apsorpciju vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari neophodnih za organizam, a izlučuje se 7 do 8 sati nakon uporabe, zajedno s tvarima koje je na sebe vezao. U slučaju akutnog trovanja, Enterosgel se preporučuje koristiti 3 do 5 dana, dok ga se u slučaju kontinuiranog izlaganja štetnim tvarima ili alergenima, preporučuje koristiti kroz 2 do 3 tjedna.

Naravno, valja napomenuti i sljedeće:

  • Sve lijekove čuvajte na jednom mjestu
  • Držite ih izvan dohvata djece
  • Ako je moguće, držite ih u odvojenoj torbici, na temperaturi do 25 °C, zaštićene od svjetla i vlage
  • Čuvajte ih u njihovim originalnim pakiranjima zajedno s priloženim uputama za uporabu.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo