„Ubaci i ti“ za pomoć djeci s invaliditetom - Ordinacija.hr

Novosti

„Ubaci i ti“ za pomoć djeci s invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Hrvatski savez košarkaša u kolicima pokreće humanitarnu akciju za organizaciju košarkaškog susreta djece s invaliditetom „Baskin“ radi isticanja važnosti njihovog snažnijeg uključivanja u redovite sportske aktivnosti.

Hrvatski savez košarkaša u kolicima (HSKUK) poziva građane na podršku humanitarnoj akciji „Ubaci i ti“ za organizaciju košarkaškog susreta djece s invaliditetom „Baskin“ što prije u 2021. godini. HSKUK se nada podršci sponzora, a poziva i sve građane da doprinesu tom plemenitom cilju upravo povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava danas, 3. prosinca.

Iznimno nas veseli pokretanje akcije koja ističe važnost uključivanja djece s invaliditetom u redovite sportske aktivnosti. Želimo da problemi i potrebe djece s invaliditetom postanu „vidljivi“, a istovremeno poručiti djeci s invaliditetom da jesu i moraju biti ravnopravni sudionici društva. Sportska inkluzivna aktivnost je pravi početak za to. Zato ovih blagdana „ubacimo i mi” i dajmo im da sudjeluju u životu, dajmo im da budu ravnopravni, poručio je Damjan Lisska, glavni tajnik HSKUK-a.

Košarka je inkluzivan sport i za HSKUK je osnova rada i postojanja , stoga i glavno sredstvo za razvijanje društvene svijesti o pravima, potrebama i potencijalima osoba s invaliditetom te zagovaranja njihovog ravnopravnog uključivanja u sport. Planirani košarkaški susret „Baskin“ svojim prilagođenim košarkaškim pravilima omogućava sudjelovanje djece bez obzira na vrstu invalidnosti i u HSKUK-u smatraju da je izvrstan za pokretanje još jedne inkluzivne priče.

Akcija traje do proljeća 2021. jer HSKUK planira održati „Baskin“ čim to budu dozvoljavale epidemiološke mjere u okolnostima pandemije COVID-19.

Iz HSKUK-a podsjećaju da, prema Registru osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom, a čak devet posto su djeca do 19 godina, odnosno gotovo 50 tisuća. Unatoč pozitivnim utjecajima koje sport ima na razvoj pojedinca, a posebice djece, porazna je činjenica da se tek dva posto osoba s invaliditetom bavi nekim sportom, ističu u HSKUK-u.

Također, iz HSKUK-a naglašavaju da su konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom zajamčena sva dječja prava, no tu skupinu djece zbog zanemarivanja njihovih potreba na dostojanstven život i uvjete za aktivno sudjelovanje u zajednici često nazivaju „nevidljivom djecom“ s „nevidljivim pravima“. Prema toj UN-ovoj konvenciji osobe s invaliditetom su one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo