„Učeći od najboljih, možemo spriječiti i eliminirati rak vrata maternice!“ - Ordinacija.hr

Novosti

„Učeći od najboljih, možemo spriječiti i eliminirati rak vrata maternice!“

Svake dvije minute u svijetu jedna žena umre od raka vrata maternice.

Centar za istraživanje i promicanje najboljih praksi u zdravstvu i Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu su okupili sve dionike borbe protiv raka vrata maternice i svih ostalih vrsta raka uzrokovanih HPV infekcijama, kako bi suradnjom i proaktivnim angažmanom ubrzali eliminaciju ovih zloćudnih bolesti koje se mogu spriječiti pravovremenim cijepljenjem, odlaskom na probir te redovite liječničke preglede.

Prema podacima iz 2017., HPV je odgovoran za otprilike 53.000 novih slučajeva raka godišnje u 31 europskoj državi, od čega je 43.500 žena i 9.500 muškaraca. HPV također uzrokuje između 280.000-534.000 dodatnih novih slučajeva prekanceroznih lezija u oba spola. Svi se mogu spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a te pravovremenim probirom i pregledima.

Hrvatska je jedna od vodećih država koja je osigurala “gender neutral” cijepljenje (cijepljenje protiv HPV-a za oba spola), jer iako sve države EU danas osiguravaju mogućnost cijepljenja protiv HPV-a za djevojčice/djevojke, neke tek planiraju osigurati cijepljenje protiv HPV-a za dječake/mladiće, premda je broj cijepljenih dečki u porastu. Omogućen je i tzv. catch-up za srednjoškolce koji su propustili cijepiti se u 8. razredu.7

Eliminirati rak vrata maternice

Belgija, Portugal, Australija i Škotska planiraju do 2030. eliminirati rak vrata maternice, stoga je presudno učiti od njih kao najboljih država na svijetu koje imaju dobre zdravstvene politike, razvijenu svijest o važnosti cijepljenja te izvrsne odazive na cijepljenje i preventivne preglede!

Osnaživanje međuresorne i multidisciplinarne suradnje, javnozdravstvene inicijative temeljene na podacima i podatkovnoj znanosti (data science) te učenje na primjerima najboljih država diljem svijeta kao i najboljih gradova i županija u Hrvatskoj – ključ su za željeni uspjeh u procijepljenosti protiv HPV-a i putu prema eliminaciji raka vrata maternice!

Upravo je ova statistika bila motiv organiziranja HPV Healthcare Policy sastanka “Hrvatska bez raka vrata maternice – Od Nacionalnog plana do globalne akcije!” , sukladno pozivom na akciju WHO-a te uoči predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, u organizaciji Centra za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi i Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj sastanka, kako su naveli predstavnici organizatora, prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak i prof. dr. sc. Stjepan Orešković, bio je okupiti sve relevantne i zainteresirane dionike, poput kreatora zdravstvenih politika, zdravstvenih stručnjaka, pacijenata, industrije i ostalih, s ciljem prezentiranja primjera dobrih praksi u borbi protiv HPV-a na razini Europske unije, te razmotriti mogućnosti suradnje kako bi se osnažile i ubrzale javnozdravstvene intervencije u poboljšanju procijepljenosti protiv HPV-a u Hrvatskoj.

Prevencija raka postala je europski javnozdravstveni i politički prioritet, no unatoč mogućnostima da se cijepljenjem i pravovremenim liječničkim pregledima spriječi rak uzrokovan HPV virusom (op. uzrokuje rak vrata maternice, rodnice, stidnice, penisa, anusa, usne šupljine i grla), Hrvatska još uvijek nema dovoljno visoku razinu procijepljenosti kakvu zagovara javnozdravstvena struka i Svjetska zdravstvena organizacija. Prema zadnjim službenim podacima se taj postotak kretao između 10-15%, današnja situacija je u praksi vidno bolja i neki gradovi poput Zagreba, Varaždina ili Čakovca imaju izvrstan odaziv, no WHO promiče 90-%tnu procijepljenost kao jamstvo kolektivnog imuniteta.

Sastanku su prisustvovali istaknuti predstavnici brojnih institucija: Vera Katalinić Janković (pomoćnica Ministra zdravstva i koordinatorica MIZ-a za Nacionalni plan protiv raka), Tomislav Madžar (posebni savjetnik za zdravstvo i sport Predsjednice RH), Ines Strenja (predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo), Siniša Varga (predsjednik inicijative Saborski zastupnici protiv raka), Krunoslav Capak (ravnatelj HZJZ-a), Krešimir Luetić (predsjednik Hrvatske liječničke komore), Antoinette Kaić Rak (voditeljica Ureda WHO u Hrvatskoj), stručnjaci iz HALMED-a te niz predstavnika stručnih i strukovnih organizacija s područja školske i sveučilišne medicine, obiteljske medicine, onkologije, ginekologije, javnog zdravstva, farmacije, pacijenata i mladih. Pozivu na sastanak odazvao se i Jonas De Meyer (Deputy Head of Mission) iz belgijskog veleposlanstva predstavivši uspjeh Belgije u visokoj procijepljenosti protiv HPV-a.

Belgija, Portugal, Australija i Škotska planiraju do 2030. eliminirati rak vrata maternice, stoga je presudno učiti od njih kao najboljih država na svijetu koje imaju dobre zdravstvene politike, razvijenu svijest o važnosti cijepljenja te izvrsne odazive na cijepljenje i preventivne preglede! Mnoge hrvatski gradovi također imaju izvanredne rezultate u borbi protiv HPV-a te trebaju biti uzor ostalima kao i nacionalni lideri, istaknula je tijekom sastanka i ravnateljica Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Mirjana Kujundžić Tiljak.

Izrada hrvatskog Nacionalnog plana protiv raka te stavljanje onkologije kao jednog od prioriteta zdravstvene agende tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, svakako doprinose bržoj i učinkovitijoj borbi protiv raka vrata maternice i svih ostalih vrsta karcinoma uzrokovanih HPV virusom. Ministarstvo zdravstva uistinu prepoznaje važnost pravovremenog sprječavanja zloćudnih bolesti i pratit će smjernice WHO-a, naglasila je Vera Katalinić Janković, pomoćnica Ministra zdravstva.

“Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi intenzivne aktivnosti s ciljem edukacije i motiviranja roditelja da cijepe svoju djecu protiv HPV-a. Unatoč rezultatima koji su još uvijek niski, svojim odgovornim zdravstvenim politikama, omogućavanjem besplatnog cijepljenja i za srednjoškolce u skladu s dostupnim dozama, te implementacijom nacionalnog preventivnog programa, vjerujemo da smo na najboljem mogućem putu da spriječimo rak vrata maternice”, izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

U praksi još uvijek kaskamo

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus inicirao je globalni poziv na akciju za eliminaciju raka vrata maternice, pravovremenim pregledima i cijepljenjem protiv HPV-a, navela je Antoinette Kaić Rak, naglasivši da je WHO uvrstio borbu protiv HPV-a kao jedan od svojih prioriteta, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj!

Hrvatska je u europskom vrhu po zdravstvenim politikama vezano za cijepljenje protiv HPV-a, no po provedbi u praksi još uvijek kaskamo, odaziv je nažalost prenizak, stoga se zalažem da cjepivo protiv HPV-a treba ući u program obaveznog cijepljenja, osobito kad znamo podatke o incidenciji i smrtnosti od raka u Hrvatskoj, izjavio je Siniša Varga, koji je sudjelovao na nedavno održanom sastanku u Bruxellesu o eliminaciji HPV-a u Europskoj uniji.

“Da postoji cjepivo protiv raka pluća, građani bi stajali u redu! Potrebno je educirati i osvijestiti građane o znanstveno dokazanim benefitima u sprječavanju raka vrata maternice i još nekoliko vrsta raka uzrokovanih HPV-om”, istaknulo se tijekom HPV Healthcare Policy sastanka održanog u instituciji koja simbolizira zdravstvenu prevenciju – Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predstavnici udruga pacijenata Ivica Belina (Koalicija udruga u zdravstvu) i Ljiljana Vukota (Sve za nju) naglasili su kako je uz zdravstveno prosvjećivanje i zdravstveni odgoj građana potrebno pozitivno utjecati na stavove roditelja i mladih, predstavnike struke ali i lokalnih / regionalnih samouprava kako bi se postizali bolji rezultati u lokalnim zajednicama diljem Hrvatske, koji uistinu variraju od niske procijepljenosti u Dalmaciji, do odličnog odaziva u Varaždinu ili Čakovcu.

Prilikom sastanka su predstavljeni i prvi rezultati provođenja projekta „Budi MRAK, izbjegni RAK!“, u okviru kojeg su u travnju i svibnju studenti medicinskih fakulteta (Udruga CROMSIC) u četiri hrvatska grada održali interaktivne radionice o cijepljenju protiv HPV-a za više od 2.600 učenika i učenica srednjih škola s odličnim povratnim informacijama kvalitete i učinkovitosti međuvršnjačke edukacije!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo