Novosti

Udruga Krijesnica obilježila Međunarodni dan djeteta oboljelog od malignih bolesti

U utorak 15. veljače Udruga Krijesnica je uz podršku brojnih prijatelja, suradnika, podržavatelja i volontera obilježila jedan od najvažnijih datuma – Međunarodni dan djeteta oboljelog od malignih bolesti.

Poruka koja je ovaj put kroz organizirana javna događanja upućena javnosti glasi: “Borba ne završava izlaskom iz bolnice”. Centralni događaj ovog tjedna je bila hibridna panel diskusija na kojoj smo govorili o značaju podrške djeci i mladima s iskustvom borbe protiv maligne bolesti, kako tijekom liječenja u bolnici, još više i nakon njega.

Zahvaljujemo svima koji su ove dane bili s nama i pomogli da svoj plan realiziramo kao i svima vama koji ste na trenutak zastali i pomislili na koji način možete biti podrška djeci koja se bore. Nije teško, već male geste pažnje i razumijevanja donose puno našim malim junacima i njihovim obiteljima te svima nama!, u ime tima i korisnika Krijesnice istaknula je Mirela Stanić-Popović, univ.spec.oec., izvršna direktorica Udruge Krijesnica.

Na panel diskusiji sudjelovali su brojni cijenjeni gosti i kojima se udruga ovim putem još jednom zahvaljuje na izdvojenom vremenu te podršci koju su i na ovaj način uputili malim junacima i njihovim obiteljima. Svoj doprinos ovoj emocionalno snažnoj razmjeni iskustava dali su: Ivana Kekin (saborska zastupnica i Predsjednica Odbora za zdravstvo Gradske skupštine Grada Zagreba), Dunja Skoko Poljak (načelnica Sektora za javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravstva), Jasminka Stepan Giljević (dr.med., prim. Pročelnica Zavoda za hematologiju i onkologiju Dr. Mladen Ćepulić u Zagrebu), Ernest Bilić (prof. dr. sc., dr. med. specijalist pedijatar. Pročelnik Zavoda za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju krvotvornih matičnih stanica), Maja Pavlović (dr. med., specijalist pedijatar s užom specijalizacijom iz pedijatrijske hematologije i onkologije KBC Zagreb), Mirjana Kralj ( glavna sestra dječje hematoonkologije KBC Zagreb), Lucija Mucavac (dr. med., specijalist pedijatar, KBC Zagreb), Zrinko Šalek (dr. med., specijalist pedijatar, KBC Zagreb), Adriana Bego (roditelj s iskustvom djeteta u liječenju od maligne bolesti), Marina Grubić (dr.sc., klinička psihologinja KBC Zagreb), Sara Lulić (mag.psych, Zavod za hematologiju i onkologiju Dr. Mladen Ćepulić), Paula Bičanić (mlada osoba s iskustvom liječenja, Udruga Krijesnica), Mihael Severinac (Voditelj grupe mladih Krijesnice izliječenih od maligne bolesti) te Mirela Stanić-Popović (Izvršna direktorica Krijesnice). Nakon iskazane podrške projektima Krijesnice od strane predstavnica Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva, liječnici su govorili o brojnim aspketima liječenja i medicinskog praćenja djece i mladih nakon završetka aktivnog liječenja, psihologinje su sudinike upoznale o mogućnostima posttraumatskog rasta te važnosti podrške u emocionalnoj prilagodbi obiteljima nakon povratka u matičnu sredinu, majka je iznijela svoja iskustva emocionalnog nošenja s novom situacijom nakon djetetovog izlaska iz bolnice dok su mladi istaknuli izazove vlastite socijalne prilagodbe nakon izlaska iz bolnice, prisjetili su se najčešćih predrasuda s kojima su se suočavali te predstavili brošuru Mladi Krijesnice.

Tijekom čitavog tjedna udruga je organizirala radionice sa školarcima, studentima i volonterima te pisala poruke ohrabrenja djeci na liječenju i pripremala poklone za odjele. Dr. Natko Beck je s Mladim Kijesnicama snimio video klipove koje je udruga podijelila na FB i IG stranicama i na taj način dosegla veliki broj korisnika ovih društvenih mreža koji upoznali udrugu na malo drugačiji način. Udruga Krijesnica zahvaljuje dr. Natku od srca i daje obećanje da će se uskoro javiti ponovo s novim sadržajima.

Zagrebački tramvaji prolazili su gradom sa zastavicama Krijesnice, kako bi što više ljudi upoznalo s udrugom i unaprijedilo razumijevanje o problematici malignih bolesti dječje dobi. Meštrovićev paviljon je 15. veljače širio zlatnu svjetlost koja je simbol dragocjenosti života djeteta koje se bori protiv maligne bolesti.

Građani su od volontera i članova Mladih Krijesnice mogli dobiti odgovore na sva pitanja koja ih zanimaju na našim štandovima na Cvjetnom trgu te u robnoj kući IKEA Zagreb. O svemu je udruga podrobno izvještavali na FB i IG profilu gdje se nalaze i fotografije sa svih događanja.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo