Novosti

Udruga roditelja Korak po korak protiv cyberbullyinga

U Hrvatskoj još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o problemu cyberbullyinga i ključno je osvijestiti javnost o njemu kako bi se smanjio broj žrtava i podigla razina međusobne tolerancije, osobito među djecom i mladima koji su najčešće žrtve.

Udruga roditelja “Korak po korak” priključila se projektu Delete Cyberbullying, koji provodi Konfederacija obiteljskih organizacija Europske unije (COFACE) uz financijsku podršku programa Europske Unije DAPHNE. Glavni je cilj projekta pružiti informacije djeci, mladima i roditeljima o oblicima cyberbullyinga, kao i o izvorima pomoći. U svrhu podizanja svijesti o ovom značajnom problemu modernog doba, kreirana je posebna aplikacija za mobilne uređaje, a pripremljen je i edukativan film koji slikovito opisuje što je cyberbullying i kako treba postupiti u situacijama u kojima se taj oblik nasilja odvija.

“Drago nam je što smo se pridružili ovom značajnom projektu i tako pokrenuli još jednu od aktivnosti koje naša udruga provodi u području zaštite i promicanja prava djece. U Hrvatskoj još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o problemu cyberbullyinga i ključno je osvijestiti javnost o njemu kako bi se smanjio broj žrtava i podigla razina međusobne tolerancije, osobito među djecom i mladima koji su najčešće žrtve”, izjavila je Silvija Stanić iz Udruge roditelja Korak po korak.

Temeljni ciljevi projekta su postizanje općeg priznanja da je cyberbullying stvarna i važna opasnost koja izaziva neposredne i značajne štete, razmjena najboljih praksi oko prepoznavanja, praćenja i prevencije štetnih online komunikacija i cyberbullyinga, osobito u školama i obiteljima, te prenošenje specifičnih preporuka i politika donositelja odluka država članica Europske unije kroz primjere preventivnih kampanja s pozitivnim utjecajem.

COFACE (Konfederacija obiteljskih organizacija Europske Unije) je organizacija koja koordinira osam partnera iz različitih europskih zemalja (Španjolska, Velika Britanija, Bugarska, Belgija, Grčka, Finska, Mađarska) koje problema te razvoja alata dijele isti interes o osvješćivanju prevencije, iz čega je nastao i projekt Delete Cyberbullying.

Što je to cyberbullying?

Prema Europskoj komisiji, cyberbullying je verbalno ili psihičko uznemiravanje koje počinjuju pojedinci ili skupine prema žrtvi koje se ponavlja. Poprima različite oblike, poput izrugivanja, uvreda, prijetnji, glasina, ogovaranja, neugodnih komentara ili kleveta. Interaktivni online servisi (e-mail, chat, instant messaging) modernog doba i mobilni telefoni pružili su nove prilike i načine na koje nasilnici mogu zlostavljati svoje žrtve.

U cilju zaštite od cyberbullyinga te edukacije djece, mladih i roditelja na kreativan način, u sklopu projekta osmišljena je inovativna aplikacija za mobilne uređaje, trenutno dostupna za operativni sustav Android te uskoro i za iOS. Sadrži interaktivni kviz za tinejdžere, roditelje i učitelje s povratnim rezultatima utemeljenim na odgovorima te tako upućuje korisnika na najvažnije izvore informacija, materijale ili izvore pomoći u slučaju da je korisnik doživio cyberbullying. Jednako tako, kvizom se može provjeriti znanje o cyberbullyingu i općenito korištenju interneta, s mogućnošću objave rezultata na Facebooku te doznati dodatne informacije o cyberbullyingu. Aplikacija sadrži i opciju uz pomoć koje se jednim dodirom može pozvati pomoć u slučaju da je korisniku potrebna.

Preko sto tisuća Europljana udružilo se u ovom virtualnom prosvjedu protiv nasilničkog ponašanja, a prigodan film, prilagođen i preveden na hrvatski jezik zahvaljujući inicijativi Udruge roditelja Korak po korak, možete pogledati ovdje:

Projekt kroz suradnju s međunarodnim partnerima doprinosi razvoju zajedničkog pristupa prevencije rizika, informiranja i smjernica za obitelji, roditelje i djecu. Djeca, tinejdžeri i odrasli sve više vremena provode online, a neprestan razvoj medijskih platformi također povećava rizik posjećivanja i pregledavanja neprimjerenih internetskih stranica ili fotografija te u slučaju cyberbullyinga povećava i rizik od anonimnih prijetnji, zlostavljanja i maltretiranja.

Više informacija o projektu dostupno je
na stranici Delete Cyberbullying.eu

Aplikaciju za sustav Android moguće je
preuzeti OVDJE.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo