Udžbenik „Perioperacijska fizioterapija“ spojio dvije zapostavljene struke – anesteziologiju i fizioterapiju - Ordinacija.hr

Novosti

Udžbenik „Perioperacijska fizioterapija“ spojio dvije zapostavljene struke – anesteziologiju i fizioterapiju

S početkom 2023. godine područje znanstvene literature u Hrvatskoj obogaćeno je publikacijom „Perioperacijska fizioterapija“, u kojoj se spajaju znanstvene spoznaje i kliničko iskustvo anesteziologije i fizioterapije.

Knjiga je to koju su urednički potpisale prof. prim. dr. sc. Višnja Nesek Adam, predsjednica Hrvatskog društva za hitnu medicinu i predstojnica Klinike za anesteziologiju Sveti Duh i doc. dr. sc. Manuela Filipec, nastavnica na Odjelu za fizioterapiju Sveučilišta Sjever, dok se nakladničke uloge prihvatio Hrvatski zbor fizioterapeuta. Premda prema svojoj publici kreće u ovoj godini, predstavljena je na samom kraju 2022. godine. 

Knjiga „Perioperacijska fizioterapija“ moderan je udžbenik u čijem je nastajanju sudjelovao autorski tim od 15 stručnjakinja i stručnjaka s područja anesteziologije i fizioterapije. Sastavljena je od niza stručnih tekstova koji kompleksnu materiju obrađuju na jednostavan, ali empirijski potkrijepljen način, poštujući pri tome postulate znanstvene izvrsnosti. Na području koje obrađuje taj je udžbenik jedinstven i po tome što se radi o naslovu koji afirmira domaću struku i znanost te je originalno izvorno djelo na hrvatskom jeziku, istaknula je na promociji održanoj potkraj 2022. godine recenzentica dr. sc. Sanja Beri, inače specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja te subspecijalistica intenzivne medicine.

Knjiga je u prvom redu namijenjena studentima medicine i fizioterapije, ali će također biti od velike koristi i liječnicima te članovima znanstvene i akademske zajednice koji su uključeni u kliničku praksu, poručila je. 

Zbog čega je Hrvatski zbor fizioterapeuta smatrao da je važno objaviti knjigu „Perioperacijska fizioterapija“, pa je preuzeo ulogu nakladnika, objasnila je dr. sc. Snježana Benko Meštrović, predsjednica Zbora, inače i jedna od autorica u knjizi, potpisnica tri poglavlja – o prije i poslije operacijskoj fizioterapiji te o fizioterapijskim postupcima kod oboljelih od Covida-19. Među ostalim, kazala je, razlog je i u tome što je fizioterapija često marginalizirana i njezina je važnost u procesu liječenja doživljavana kao drugorazredna. I ovaj novi udžbenik prilog je zalaganju za punu afirmaciju fizioterapeutske struke, naglasila je dr. Benko Meštrović, najavljujući da će tijekom 2023. godine HZF publicirati još nekoliko stručnih naslova. Objavljivanje ovog udžbenika, inače, financijski je poduprlo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.  

Jedna od dviju glavnih urednica doc. dr. sc. Manuela Filipec, od koje je došla inicijativa za pisanje udžbenika koji spaja dvije medicinske struke, zahvalila je svima koji su sudjelovali u procesu nastajanja knjige te istaknula da će knjiga dati značajan doprinos edukaciji studenata medicine i fizioterapije. I doc. dr. Filipec je potpisnica nekoliko poglavlja u udžbeniku – o važnosti fizioterapijskih postupaka u sprječavanju cirkulacijskih poremećaja, tlačnog vrijeda i atrofije mišića te fizioterapiji koja se provodi kod bolesnika na strojnoj ventilaciji. 

Upravo spoznaja da je zajednički publicistički rad prilika da se u javnoj percepciji međusobno osnaže dvije medicinske struke koje su često potisnute u drugi plan motivirala je drugu glavnu urednicu, prof. Višnju Nesek Adam da uđe u taj projekt. Ona je, inače, specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, subspecijalistica intenzivne medicine, specijalistica hitne medicine i predsjednice Hrvatskog društva za hitnu medicinu te predstojnica Klinike za anesteziologiju KB Sveti Duh. Naravno, i autorica je niza poglavlja u knjizi, od onih u kojima govori o općim principima fizioterapije u kirurških bolesnika do onih u kojima se govori o različitim oblicima poslijeoperacijskih komplikacija. 

„Dugo sam u anesteziji i svi koji su došli u doticaj s anesteziolozima znaju koji je njihov značaj u kliničkom radu, a posebno u jedinicama intenzivne skrbi, gdje se zbrinjavaju najteži kritični bolesnici. Unatoč tome svjesni smo da smo kao struka još nedovoljno priznati. Slično je i s fizioterapijom, čiji značaj, posebno u liječenju kirurških i kritičnih bolesnika, mnogi pa i u kliničkoj praksi još nisu percipirali kao važan čimbenik ishoda liječenja takvih bolesnika. To su glavni razlozi zbog kojih je nastao ovaj udžbenik. Napisali smo ga kako bismo u njemu objedinili naša znanja i iskustva u postupcima zbrinjavanja najtežih bolesnika, posebno onih u jedinicama intenzivne skrbi. Zadatak svih nas koji imamo kliničku praksu, ali i koji smo aktivni članovi znanstvene zajednice, je da prenosimo znanje na nove generacije, zaključila je prof. dr. Nesek Adam promociju medicinskog udžbenika Perioperacijska fizioterapija. 

Promocija je okupila suradnike i prijatelje, a među njima su bili i predstavnica Ministarstva zdravstva dr. Ivana Portolan Pajić i predstavnica Grada Zagreba Jasna Tucak, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja u Gradskom uredu za zdravstvo. 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo