Ukusni namazi zbog kojih ćete opet zavoljeti doručak - Ordinacija.hr

Novosti

Ukusni namazi zbog kojih ćete opet zavoljeti doručak

Medeni namazi s kombinacijom zdravih dodataka postaju hit na domaćem tržištu.

Svatko od nas ima neki omiljeni namaz, okus djetinjstva koji nas prati još od malih nogu. Nekima je to bakin pekmez kojima su palačinke poprimale sasvim novi okus, drugima je to omiljeni čokoladni namaz bez kojeg nisu mogli zamisliti početka dana. Jedan od tih namaza je svakako i med, koji smo kao djeca voljeli zbog okusa, a kao malo stariji počinjemo shvaćati koliko je ustvari med zdrava i bogata namirnica.

Međutim, med ne mora biti samo klasičan koji smo navikli jesti, osim bagremovog, cvjetnog i sličnih livadnih kombinacija, novost su i medene kreme, koje upotpunjuju prirodni med s drugim finim okusima i zdravim namirnicama.

Jedan od tih proizvoda nedavno je počeo osvajati food bloggere i zaljubljenike u zdravu prehranu. Radi se o medenim kremama pod brendom Letifico koje u malom naselju Velika Buna, blizu Velike Gorice, u malom obiteljskom pogonu proizvodi bračni par Kamenjašević. Njihova vizija zdravih životnih navika i brige o vlastitom tijelu donijela je na naše stolove kvalitetne proizvode u potpunosti proizvedene u Hrvatskoj, a jedan od njih je i medena krema.

Što su to „medene kreme“?

Medene kreme su ustvari namazi koje možete mazati na šnitu omiljenog kruha, dodati uz poslasticu, vruće pecivo ili napuniti palačinke s njima. A baš kao i sve druge namaze, mnogi će ih jesti i „na žlicu“ kao samostalan desert ili probuditi dijete u sebi i samo umočiti prst.

Medene kreme su posebne po načinu izrade. Naime, struktura ovog zdravog namaza se dobiva poticanjem kristalizacije u medu. Svi znamo da med nije kvarljiva namirnica i ne kvari se kao neke druge namirnice koje koristimo u svakodnevnoj prehrani, dapače, vjerojatno vam se već dogodilo da med koji je do neki dan bio tekući odjednom na dnu krene prelaziti u kruće stanje.

Kristalizacija meda je proces u kojem on poprima polu kruto ili kruto stanje, te je potpuno prirodan i normalan. Na taj način se ne mijenja prirodni sastav meda i zadržavaju se sva njegova nutritivna svojstva, a dodane biljke i ostali sastojci u tom obliku dulje zadržavaju svoja blagotvorna svojstva, prava „win-win“ kombinacija.

Koristite ih i u kolačima te kao dodatak slanim jelima

Medene kreme osim kao namaz na kruh ili palačinku možete koristiti i u kolačima ili kao dodatak slanim jelima. Omiljeni keksi ili kolači u koje ste stavljali razne kakao namaze sada možete isprobati sa zdravijom varijantom, medenom kremom s dodatkom kakaa, a mesu ili pilećim krilcima slobodno dodajte medenu kremu s dodatkom kurkume. Ta fina slano slatka kombinacija podići će okus mesnim jelima, a kurkuma i med će djelovati kao moćni prirodni antibiotik. Za pomoć imunitetu u borbi protiv gripe i sezonskih bolesti isprobajte medenu kremu od crnog kima, pogotovo ako vi ili mlađi ne volite čisti okus crnog kima u nekim drugim oblicima, jer će medena krema sakriti specifičan okus i dati slatku notu koju svi vole.

Okusa je mnogo i svaki možete prilagoditi svojim potrebama, neki vas možda i inspiriraju da date provjerenim receptima neki novi okus.

Osim ovih medenih krema, prste ćete oblizati i nakon ostalih njihovih proizvoda, poput zdravih hladno prešanih ulja raznih okusa (repičino, sikavičino, laneno, konopljino, lješnjakovo, orahovo i od crnog kima) te više vrsta zdravog brašna (laneno, lješnjakovo, sikavičino, konopljino, orahovo, bademovo i od crnog kima).

Posjetite njihov webshop ili neke od dućana zdrave prehrane i isprobajte prirodne proizvode koji će unaprijediti vaše prehrambene i životne navike.

Sadržaj omogućio Letifico

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo