Upiši se u registar darivatelja koštane srži i matičnih stanica - Ordinacija.hr

Novosti

Upiši se u registar darivatelja koštane srži i matičnih stanica

Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica održat će se 05. studenog 2011. godine u vremenu od 11,00 do 13,00 sati u prostoru fitness centra Reforma Zagreb, Radnička cesta 1a.

Akciju upisa u registar potaknuli su i organiziraju Darija Šćukanec i Vazmenko Pervan, a akcija je otvorenog tipa pa se mogu priključiti svi građani koji žele pristupiti Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i dati uzorak krvi za HLA tipizaciju.

Na akcijama Zaklade Ana Rukavina do sada se upisalo 33.244 dobrovoljnih darivatelja, od čega je do sada HLA tipizirano 26.275 uzoraka krvi, a trinaest darivatelja iz Hrvatske imalo je priliku donacijom svojih matičnih stanica spasiti život oboljelih od leukemije i limfoma.

VAŽNO: U Registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 – 40 godina, te tom prilikom popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik, te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju (postupak utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti). Nakon postupka HLA tipizacije darivatelji se pod šifrom upisuju u bazu podataka hrvatskog i svjetskog registra. Ukoliko se nađe bolesnik koji ima iste antigene tkivne snošljivosti, kontaktirati će vas iz Registra radi daljnjeg postupka doniranja koštane srži ili matičnih stanica.

Ne zaboravite: Lijek je u nama, a nečiji život možda baš u vašim rukama!

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo