Novosti

Ups! Oprali ste zube tuđom četkicom – ima li mjesta strahu?

Svi smo mi pomalo gadljivi i imamo svoje strahove od određenih svakodnevnih situacija. Bakterije, virusi, prljavština – okruženi smo njima. U trenucima kada putujemo i nismo kod kuće broj takvih problema strmoglavo raste.

Tako je mizofobija strah od nečistoće i njome uzrokovane moguće infekcije. Naravno, kao i svaka druga, i ova fobija ima neracionalan izvor. Moramo prihvatiti da ne možemo uvijek sve imati pod kontrolom i prepustiti se. Ali, gdje povući crtu?

Sjedate li na WC izvan udobnosti i sigurnosti vlastitog doma? Vrijedi li stvarno pravilo pet sekundi ili bakterije ipak ne čekaju kako bi pojurile na komadić hrane koji nam je ispao? Koliko su čaše u kafićima zapravo sigurne? Kada treba pregristi iracionalne strahove, a kada su oni tu ne bi li nas upozorili na stvarnu opasnost?

Pitali smo doktoricu obiteljske medicine Jasminku Nedić za savjet. Koje su najčešće posljedice i što nam se zapravo najgore može dogoditi ako sjednemo na prljavi wc, pojedemo nešto s poda, spavamo na prljavom jastuku, zabunom koristimo tuđu četkicu, dijelimo s nekime sladoled

Primjerice, ako koristite tuđu četkicu, ova pogreška može proći bez posljedica ako je to jednokratno i znamo čija je četkica bila. No, može se i dogoditi problem ako vi ili osoba čija je četkica imate otvorenu ranicu ili bolest u ustima. Takva mjesta su ugodan dom za nepoželjne bakterije i viruse koji mogu biti uzročnici raznih bolesti.

U novom broju magazina Moje zdravlje, koji izlazi u subotu 23. srpnja, pročitajte i sve ostale scenarije koji bi se mogli dogoditi ako se zateknete u nekoj od ovih nehigijenskih situacija.

Naslovnicu krasi lijepa radijska voditeljica Ivana Mišerić, a otkrivamo i kako izgleda najbolji godišnji odmor naših poznatih Hrvata i Hrvatica.

Potražite i nagradni kupon, pošaljite ga te uz malo sreće osvojite novi Palladio trosjed ili jednu od tri tromjesečne pretplate na Večernjakove subotnje magazine.

Požurite u subotu po novi broj magazina Moje zdravlje za samo 7 kuna uz Večernji list.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo