Ako svoj uredski stol koristite za svakodnevnu konzumaciju hrane, imamo lošu vijest koja vas neće nimalo razveseliti. Najnovije je istraživanje pokazalo da se na radnoj površini krije 100 puta više bakterija nego na kuhinjskom stolu i 400 puta više nego na zahodskoj daski.
Znanstvenici su također otkrili da čak 83 posto Amerikanaca konzumira hranu u uredu kako bi uštedjeli vrijeme i novac.
“Multitasking je za mnoge zaposlene osobe
potpuno normalna stvar. Međutim, u vrijeme ručka bi svakako
trebalo napraviti pauzu i pojesti hranu u kuhinji tj. što dalje od uredskog
stola koji vrvi potencijalno opasnim bakterijama”, poručuje nutricionistkinja
Toby Smithson, glasnogovornica američke Udruge nutricionista.
Istraživanje je pokazalo da samo 36 posto ispitanika čisti uredski stol, tipkovnicu
i miš na tjednoj bazi, dok samo 64 posto to čini jednom mjesečno ili rjeđe.
Kako bi se smanjio rizik od bolesti izazvanih hranom,
stručnjaci savjetuju pranje ruku sapunom i toplom vodom prije i poslije dodirivanja namirnica. Čista radna površina i oprane ruke su najbolji način obrane od neželjenih bolesti.
K. R.