Novosti

Uskoro cijepljenje bez igala!

Ako ste ikada sa čežnjom pratili epizode Zvjezdanih staza u kojima kod liječnika nema igala, mogli biste uskoro isto isprobati i u stvarnosti.

Iako je cijepljenje zasigurno spasilo milijune života, mnogi ljudi čitavoga života zaziru od same pomisli da im igla probija kožu. Međutim, čini se da će takvi traumatični trenuci kod liječnika postati samo gorka uspomena jer je apsolutno bezbolno cijepljenje ostvarivo u skoroj budućnosti.

Naime, znanstvenici s američkog sveučilišta MIT kreirali su hiposprej, uređaj kojim se služe liječnici u ZF seriji Zvjezdane staze, koji lijek aplicira nadzvučnom brzinom, a sam postupak je bezbolan poput uboda komarca. Eksperimentalni uređaj izbacuje mlaz brzinom od 340 metara u sekundi i cijepljenje traje samo milisekundu, a čak se može i birati dubina ubrizgavanja lijeka.

No, to nije sve. Uređaj može raditi i obrnuto, odnosno izvlačiti tekućinu, a to znači da će vađenje krvi u bliskoj budućnosti također moći biti bezbolno, kratko i neće ostavljati neugodne rane.

Ideja o “mlaznom cijepljenju” nije novotarija, no svi dosadašnji hiposprejevi imali su istu boljku, a to je manjak kontrole nad mlazom. Novi, MIT-jev uređaj, navodno nema takvih problema.

B. Mrak

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo