Uskoro se otvara obnovljeni stan za obitelji djece oboljele od malignih bolesti - Ordinacija.hr

Novosti

Uskoro se otvara obnovljeni stan za obitelji djece oboljele od malignih bolesti

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Još jedna humanitarna akcija portala Ordinacija.hr i Večernjeg lista imat će sretan kraj – 20. lipnja otvara se obnovljeni stan za boravak obitelji kojima pomaže Klub HEO – Prva hrvatska udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti.

U sklopu kampanje Ordinacija iz bajke portal Ordinacija.hr i Večernji list s partnerima projekta  – tvrtkama HEP, Janaf, Uniqa osiguranje, Lipovica, JUB i PRIMA namještaj – pomažu u uređenju stana od 132 kvadrata u Gajevoj 28 u Zagrebu kroz koji tijekom godine prođe i stotinjak roditelja. Naime, stan koristi Klub HEO – Prva hrvatska udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti. Stan je okrečen te opremljen novim radijatorima, kuhinjom i drugim namještajem.

“Kad je KLUB HEO dobio od Grada Zagreba stan na korištenje 1991. godine, prostor je bio potpuno “gol”, bez prozora i parketa. Uz donacije i pomoć roditelja koji su i sami živjeli u tom stanu postupno su ostvareni uvjeti za život. Otad je stan samo 2008. bio renoviran”, kaže predsjednik KLUB-a HEO Krešo Celić koji se od 1989. godine i sam liječio od maligne bolesti na dječjem hematološko–onkološkom odjelu tada smještenom na Šalati.

Liječenje oboljele djece veliki je trošak za obitelj pa je stan kojim raspolaže KLUB HEO otvoren svim roditeljima koji, kako bi bili uz oboljelo dijete, moraju danima ili mjesecima ostati u Zagrebu, ali i drugim osobama sa socijalnim i zdravstvenim nedaćama.

Klub HEO zamijenio je dio dotrajale stolarije (zgrada je spomenik kulture pa podliježe posebnim propisima), a ističu da im kao jedan od najvećih problema ostaje grijanje.

“Unatoč tome što je primarna zadaća Kluba HEO davanje smještaja roditeljima, plin nam naplaćuju prema višoj tarifi, oko 5 i pol kuna prema kubičnom metru plina, odnosno jednako kao poduzetnicima, dok kućanstva u Hrvatskoj plaćaju oko 3 kune. Nastojimo osigurati da nam odobre nižu tarifu za kućanstva jer boravak roditelja u stanu i jest praktično kućanstvo. Jednostavno je suludo da nas se tretira kao poduzetnika”, ističe Krešo Celić koji se nada da će se naći donatori i za informatičku opremu jer udruga nema računalo, kao i za automobil koji bi članovima udruge bio od velike pomoći. 

Prva humanitarna akcija “Ordinacije iz bajke” organizirana je u svibnju 2015., a uključivala je uređenje starog odjela Zavoda za dječju onkologiju i hematoonkologiju u Klinici za tumore KBC-a Sestara milosrdnica. Osim toga, mališanima je uređen odjelni dječji vrtić i škola pa svoje vrijeme mogu upotpuniti raznim društvenim igrama i igračkama. Druga je akcija “Ordinacije iz bajke” preuređenje Sobe čuda u Sisku za terapiju senzorne integracije djece s teškoćama u razvoju.

I.V.

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo