Novosti

Ususret humanitarnoj akciji Terry Fox Run

U povodu humanitarne trke Terry Fox Run koja će se u nedjelju 19. rujna održati na Jarunu, Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović ugostio je kanadskog veleposlanika Edwina Loughlina.

Predsjednik je tako druženjem s organizatorima naglasio podršku trci kojoj je ove godine pokrovitelj, a na dar je dobio majicu s vizualom akcije.

Svi koji dođu u nedjelju na Jarun u ovoj humanitarnoj akciji pod pokroviteljstvom predsjednika, Vlade Republike Hrvatske i grada Zagreba mogu sudjelovati na različite načine: trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla, ili već danas doniranjem 3 (iz fiksne mreže), odnosno 4 kune (iz mobilne mreže) + PDV pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400.

kCilj je ove akcije, koja se u našoj zemlji održava po jedanaesti put, prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj kao i pomoć oboljelima od te opake bolesti. Dio prikupljenog novca će, za potrebe istraživanja povećane postojeće terapije raka citostaticima, primiti Institut Ruđer Bošković, dok je dio namijenjen Odjelu za dječju onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb za kupnju opreme koja će pomoći liječenju raka kod djece.

Trku su prošle subote najavile i brojne osobe iz javnog života humanitarnom prodajom majica u Bogovićevoj ulici. Tako su, između ostalih, Franjo Arapović, Gordan Kožulj i Mario Mlinarić prodavali majice s vizualom akcije po simboličnoj cijeni od 50 kuna na štandu ispred kultnog kafića Charlie, a program je vodio Ronald Braus. Humanitarnu trku u Zagrebu, kao jednu od najuspješnijih, u povodu njene 30. godišnjice u svijetu ove će godine posjetiti i Judith Fox-Alder, sestra Terryja Foxa i međunarodna direktorica Zaklade Terry Fox. S obzirom da inače vrlo rijetko obilazi trke izvan Kanade, njen je posjet dodatno priznanje velikog doprinosa lokalnih organizatora u borbi protiv ove opake bolesti.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo