Ususret Svjetskom danu osoba s Down sindromom - Ordinacija.hr

Novosti

Ususret Svjetskom danu osoba s Down sindromom

Obilježavanje Svjetskog dana Downovog sindroma ima za cilj promovirati svijest i razumijevanje Downovog sindroma, kao i pitanja vezana uz: mobiliziranje podrške i priznavanje dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe s Downovim sindromom.

U Zagrebu će se centralna proslava održati u nedjelju, 21. ožujka ispred prodavaonice u Tkalčićevoj 54 od 11 do 13 sati.

kOkupljanje osoba s Down sindromom i njihovih obitelji ima za cilj svraćanje pažnje sugrađana našeg grada da su oni naša djeca, prijatelji, susjedi sa svojim specifičnostima, ali i potrebom za prepoznavanjem i prihvaćanjem u životu zajednice. Predviđeno je i medijsko praćenje događanja te je najavljen dolazak poznatih osoba iz svijeta estrade, kao i prošle godine.

Što je Down sindrom?

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. Odstupanje se očituje u tome da se tijekom diobe spolnih stanica 21. kromosom kopira tri puta, stoga je i 21. 3. simbolično odabran kao datum kada se obilježava Međunarodni dan sindroma Down. Osim klasične trisomije 21, postoje osobe sa sindromom Down koji imaju dvije različite vrste stanica, jednu s normalnim brojem kromosoma, a drugu sa 47 kromosoma, tzv. mozaicizam. Postoji i treći oblik kada dolazi do translokacije dijela kromosoma 21. Mozaicizam se javlja u samo 1-2 posto slučajeva sindroma Down, a translokacija se javlja u 3-4 posto posto slučajeva.

Downov sindrom pogađa sve rasne skupine i može se pojaviti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

Postoji preko pedeset karakterističnih obilježja Down sindroma

Njihov intenzitet se razlikuje od osobe do osobe. Zdravstvene teškoće koje imaju osobe s Downovim sindromom vrlo su varijabilne. 30-60 posto osoba ima srčane greške, 20 posto osoba ima endokrinološke probleme (najčešće poremećaji u radu štitne žlijezde). Osim toga, djeca s Down-ovim sindromom mogu imati neurološke, hematološke poremećaje, poremećaje lokomotornog sustava, gastroinstestinalnog sustava, bolesti oka, bolesti usne šupljine.

kKod osoba sa Downovim sindromom prisutno je i intelektualno oštećenje različitog stupnja. Bez obzira koliko oboljenja ili poremećaja je prisutno, ova djeca trebaju posebnu pažnju tijekom odrastanja, različite medicinske i rehabilitacijske postupke (defektološki i logopedski tretmani, fizikalna terapija) te posebne metode učenja.

Ovaj poremećaj vrlo je kompleksan i zahtijeva veliku angažiranost cijele obitelji.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo